Στ. Καλαφάτης: Όπλο στη φαρέτρα των κρατών μελών της ΕΕ το Ταμείο Ανάκαμψης για Πράσινες και Ψηφιακές Πολιτικές

Στ. Καλαφάτης: Όπλο στη φαρέτρα των κρατών μελών της ΕΕ το Ταμείο Ανάκαμψης για Πράσινες και Ψηφιακές Πολιτικές

«Το Ταμείο Ανάκαμψης συνεπακόλουθο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, ένα όπλο στη φαρέτρα των κρατών μελών. Κάθε κράτος πρέπει να διαθέτει ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό εμπροσθοβαρές εθνικό σχέδιο που να κινείται στους δύο βασικούς άξονες και στις προτεραιότητες που τέθηκαν απ΄την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Green και στο Digital.

Στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας έχει θέσει σε προτεραιότητα τα δυο αυτά στοιχεία δηλ. τις Πράσινες Πολιτικές και δράσεις που τείνουν σε ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και τις πολιτικές που έχουν μπει ήδη σ΄εφαρμογή και αφορούν στην Ψηφιοποίηση του Κράτους αλλά και του Επιχειρείν», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στα Εθνικά Κοινοβούλια και στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα την επικύρωση της απόφασης για τους Ίδιους Πόρους από τα Εθνικά Κοινοβούλια. 

Στη συζήτηση που διεξήχθη παρουσία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Manfred Weber και των αντιπροέδρων του ΕΛΚ, Ευρωβουλευτών Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Jan Olbrycht και Siegfried Muresan ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι «η επιδίωξη και η εφαρμογή στόχων μέσα από το πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσει γενικότερα σε μια μεγάλη στροφή των κρατών μελών, χωρίς βεβαίως να αφήνουμε πίσω πολιτικές που έχουν να κάνουν με την κοινωνία και τη στήριξη της εργασίας. Είναι σημαντικό να εξαντλήσουμε τις προσπάθειές μας να επιλύσουμε από κοινού το πρόβλημα που αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών».

Αναφορικά με τους ίδιους πόρους, τόνισε, ότι υπάρχει μια δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να επιλύσουμε. «Είναι μια απαραίτητη απόφαση που πρέπει να λάβουμε διότι είναι πολύ δύσκολο τόσο να πάμε σε περικοπή μερών των Προγραμμάτων όπως και σε αύξηση των εθνικών συμμετοχών των κρατών μελών. Θεωρώ, ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει σεβαστή μια βασική αρχή στο πεδίο αυτό, η αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή να λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών κάθε κράτους μέλους», τόνισε.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play