Στ. Καλπάκης: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος – Απαιτείται Εθνικό Σχέδιο για τις πυρκαγιές (audio)

«Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους δίνοντας τη μάχη με τις φλόγες, με αυταπάρνηση. Τους οφείλουμε τον απέραντο σεβασμό μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας, στον ρ/σ «Παραπολιτικά FM» για τον θάνατο των δύο χειριστών του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο.

Εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των δυο πιλότων και συμπαράσταση σε όλους όσοι παλεύουν στα πύρινα μέτωπα καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες. «Το ζήτημα είναι τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη, πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα εναέρια μέσα, να προσλάβουμε προσωπικό, ώστε να μην δίνουν οι άνθρωποι αυτοί την δύσκολη μάχη της πυρόσβεσης σε εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες», υπογράμμισε. Τόνισε ότι «η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας και πρέπει να σταθούμε στο ύψος της ιστορικής μας ευθύνης», για να προσθέσει ότι «απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο, με συνεννόηση, με εμπλοκή των καλύτερων επιστημόνων, των ερευνητικών ινστιτούτων και των τοπικών κοινωνιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πολλώ δε μάλλον όταν η Ανατολική Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής κρίσης».

propoli

Υπενθύμισε το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Πολιτική Προστασία, το οποίο «προέβλεπε την καθιέρωση πρωτοκόλλων συντονισμού των συναρμόδιων φορέων και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, καθώς και τη δημιουργία αυτοτελών τμημάτων πολιτικής προστασίας σε επίπεδο δήμων, ώστε να είναι τα ‘κύτταρα’ του συντονισμού». Σημείωσε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε ένα δικό της νόμο για την πολιτική προστασία, «ο οποίος ένα μήνα μετά, τον Μάρτιο του 2020, τέθηκε σε αναστολή και έκτοτε παραμένει ανεφάρμοστος». «Γι’ αυτό σήμερα υπάρχουν οι χαώδεις διατάξεις του 2014 και του 2003. Η ΝΔ σύστησε στην συνέχεια το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη, το οποίο δεν πατάει σε νομικό πλαίσιο και δεν έχει οργανόγραμμα», είπε. Σχολίασε ότι «οι μεγαλοστομίες περισσεύουν», αναφέροντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει πλήρη ετοιμότητα στις 7 Ιουλίου, ωστόσο γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής». Επιπλέον, ο κ. Καλπάκης στηλίτευσε το γεγονός ότι «οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, μαζί με το ΕΛΚ και την Ακροδεξιά καταψήφισαν στην Ευρωβουλή το νόμο για την αποκατάσταση της φύσης».

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Τον Νίκο Φίλη προτείνει η «Ομπρέλα» για τον Δήμο Αθηναίων

Loading