Η Ελλάδα θέλει να αλλάξει και μπορεί, δηλώνει στην συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η θέση του είναι « πάντοτε για μία αυτοδύναμη σύγχρονη Αριστερά», σημειώνει ότι «δεν βλέπει κίνδυνο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υποστηρίζει ότι « στο κλαμπ της συντήρησης ανήκουν οι κληρονόμοι κι όχι οι αυτοδημιούργητοι».
Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών αναφέρει: «Για μένα το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα ήταν η Θεσσαλία. Το γεγονός ότι τα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη επέλεξαν να μην ακολουθήσουν την οικογενειοκρατία και να πάνε σε προοδευτική κατεύθυνση είναι άλλο ένα πρώτο πολιτικό βήμα για να αλλάξει η κουλτούρα της πολιτικής στην Ελλάδα. Υπάρχει μία εξάρτηση αυτή τη στιγμή στη ροή του χρήματος, η οποία εμφανίζεται και μέσω αυτών των «pass», τα οποία στην ουσία είναι σαν τα «food stamps», τα κουπόνια σίτισης της Αμερικής. Κι αυτό είναι απαράδεκτο. Δικά μας χρήματα είναι, των φορολογούμενων. Η δική μου πολιτική είναι ότι θέλω να έχει ο κόσμος χρήματα στη τσέπη του αντί να έχει την εξάρτηση από την πολιτική ηγεσία με τα «pass».
Ο κ. Κασσελάκης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θέλει να αλλάξει και προσθέτει: «Αυτό εισέπραξα από την αρχή και γι’ αυτό έθεσα υποψηφιότητα, η οποία ξεκίνησε από μία πλατφόρμα προτάσεων, όσο κι αν έλεγαν οι εσωκομματικοί μου αντίπαλοι ότι δεν έχω πολιτικό λόγο. Βλέπεις την Ελλάδα μας να έχει τριακόσια δισεκατομμύρια χρέος, να είμαστε κοντά στο Σουδάν σε χρέος, μετά από δέκα χρόνια μνημόνια και τόση ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω COVID και του πακέτου στήριξης και να είμαστε πάλι στα πρόθυρα μιας ύφεσης. Διότι αν γίνει μια παγκόσμια ύφεση δεν είμαστε σε στέρεη βάση, είμαστε ένα μεγάλο ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή. Επίσης δεν υπάρχει το κοινωνικό κράτος πρόνοιας. Τα νοσοκομεία έχουν τεράστια υποστελέχωση. Τα πανεπιστήμια έχουν εγκαταστάσεις που έχουν τεράστια θέματα. Δεν υπάρχουν αρκετοί διασώστες. ‘Αρα, πού πάμε σαν χώρα;».
Όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα εκτός ψηφοδελτίων
Ο κ. Κασσελάκης, απορρίπτει τον κίνδυνο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σε ερώτηση για το πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει τα στελέχη εκείνα τα οποία δημόσια και ανοικτά τον αμφισβητούν απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη σύγχρονη Αριστερά υπό τη δική μου προεδρία, η οποία βάσει της ομόφωνης διακήρυξης του κόμματος καλύπτει και το δημοκρατικό κέντρο. ‘Αρα τηρώ πλήρως τη διακήρυξη του κόμματος. Όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτά τα οποία λέω».
Για την σχέση του με τον Παύλο Πολάκη απαντά: «Συνεργάζομαι άρτια. Ο Παύλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος με μεγάλη ευαισθησία στα θέματα Δικαιοσύνης. Έχει πολύ καλές ιδέες για πολλά ζητήματα και για την υγεία. Είναι αριστούχος γιατρός από το Πανεπιστήμιο και πολύ καλός χειρούργος. Είναι πολύ πρακτικός για την εφαρμογή του νόμου και στην εύρεση λύσεων. Με τον Παύλο ταιριάξαμε για το θέμα της διαπλοκής που είναι ακόμα ένα τεράστιο ζήτημα».
4,5 χρόνια τι κάνατε;
Ασκεί κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός σκέφθηκα ότι το να έχεις τέτοιο επίθετο και να μπορείς να γίνεσαι ηγέτης της χώρας θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία να αλλάξεις τη χώρα. Αντί γι’ αυτό, βλέπω ότι η διαπλοκή στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά έχει γίνει και συστημική, συνδυασμός Περιφερειών και απευθείας αναθέσεων, κράτους και πακέτων Ευρώπης κλπ. Για μένα είναι μία τεράστια απογοήτευση. Δεν είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη να μην είναι το τελευταίο αποκούμπι του Έλληνα. Λέει (ο Κυρ. Μητσοτάκης) ότι έχω μπροστά μου μεταρρυθμιστικό έργο κλπ., το ερώτημα είναι τεσσερισήμισι χρόνια τι κάνατε; Για ποιο λόγο υπάρχουν ασυλίες για τους βουλευτές; Γιατί υπάρχει το ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες; Για το στράτευμα δεν θέλω τα παιδιά να κάνουν εννιά μήνες σκοπιά χωρίς να μαθαίνουν τίποτε. Προτιμώ να καθαρίζουν δάση και να κάνουν αντιπλημμυρικές ζώνες, κι αν είναι μηχανικοί να χτίζουν γέφυρες στην περιφέρεια που ρημάζει. Και βέβαια να υπάρχει και αμυντική προετοιμασία και κατάρτιση, κι όχι μόνο για άντρες, αλλά και για γυναίκες. Το θέμα της στέγης είναι τεράστιο. Μεταξύ ενοικίου και ηλεκτρικού ρεύματος ο μέσος Έλληνας ζει για να δουλεύει, ποτέ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει οικογένεια. Η διαφάνεια για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία. Θα λογοδοτήσει όποιος καταχράστηκε χρήματα; Πού είναι η εισαγγελική έρευνα για τις παρακολουθήσεις; Δεν γίνεται τίποτε όταν η Υπηρεσία (ΕΥΠ) στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσε με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, δημοσιογράφους, πολιτικούς, επιχειρηματίες».
Στο κλαμπ της συντήρησης ανήκουν οι κληρονόμοι
Για την διαδρομή του «από την Goldman Sachs, στον ΣΥΡΙΖΑ», απαντά: «Να σας θυμίσω ότι οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs και των μεγάλων τραπεζών ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα στην Αμερική και είναι προφανώς αυτοδημιούργητοι άνθρωποι. Εκείνοι που γενικά ανήκουν στο κλαμπ της συντήρησης είναι οι κληρονόμοι κι όχι οι αυτοδημιούργητοι. Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Αριστερά, η οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την έννοια της προκοπής, της υγιούς επιχειρηματικότητας κι όχι με όρους του προηγούμενου αιώνα».
Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Η θέση μου πάντοτε είναι για μία αυτοδύναμη σύγχρονη Αριστερά. Στον βαθμό που υπάρχουν πολιτικές συγκλίσεις με μεγάλη χαρά να συζητήσουμε γι’ αυτές με διαφάνεια».
Ερωτηθείς για την «καταβαράθρωση» του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές απαντά: «Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να προσφέρει μία λύση σταθερότητας. Το σχόλιο του κ. Κατρούγκαλου π.χ. λίγες μέρες πριν τις εκλογές φαίνεται να αναζωπύρωσε ζητήματα ή αισθήματα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015 – 2019 που ήταν δύσκολα για τη μεσαία τάξη».
Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένος σύμμαχος
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρεται και στο διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας λέγοντας: «’Αλλο Πίστη, άλλο ο θεσμός της Εκκλησίας. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένας τρόπος να γίνει μία μετάβαση σε αυτονόμηση της Εκκλησίας από το Κράτος με πλήρη σεβασμό στην Εκκλησία».
Για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις υποστηρίζει: «Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, αλλά δεν πρέπει να είναι δεδομένος σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να μην λέμε ναι στα πάντα. Να λέμε ναι για το συμφέρον της Ελλάδας και να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση σ’ αυτή τη σχέση. Σίγουρα να ενεργοποιήσουμε ακόμα παραπάνω και την Ομογένεια». Για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την Ομογένεια απαντά: «Πρέπει να μειώσει δραστικά τη γραφειοκρατία, από κτηματολόγια, μέχρι επενδύσεις και φιλανθρωπικές δωρεές. Πρέπει να μπορεί να συνεισφέρει στον τόπο με τις ιδέες της. Στο θέμα του Πολιτισμού. Να δημιουργήσει Έδρες και Περιφέρειες στη Βουλή για να υπάρχει δικαίωμα του εκλέγεσθαι κι όχι μόνο του εκλέγειν».
Στην ερώτηση για το αν είναι έτοιμη η πλειονότητα του Ελληνικού λαού να αποδεχθεί το δικό σας σχήμα γάμου με άνδρα απάντα: «Ναι είναι».
Δεν λύνεις εγκλήματα πολέμου με άλλα εγκλήματα
Σε ερώτηση για τα «διαμειβόμενα στο Ισραήλ» απαντά: «Δύσκολη κατάσταση, ένα χρόνιο πρόβλημα στη Μέση Ανατολή. Δεν λύνεις πιθανά εγκλήματα πολέμου με άλλα εγκλήματα πολέμου. Δεν πιστεύω ότι η Χαμάς εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό. Να μην υπάρξει παραπάνω κλιμάκωση, να επιστρέψουμε στις αποφάσεις του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να έχουμε κάποια βιώσιμη λύση για δύο κράτη, είναι ο μόνος τρόπος. Για τα υπόλοιπα θα μιλήσω μέσω των επίσημων θέσεων του κόμματος».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Θ. Καράογλου στην “POLITIC”: «Τα λάθη του παρελθόντος μετατρέπονται σε “λίπασμα” νίκης του παρόντος και ελπίδα του μέλλοντος»