Στ. Κούλογλου: Μετά τον Μητσοτάκη, ο Ντογιάκος αναλαμβάνει τη δυσφήμηση της χώρας (vid)

Στ. Κούλογλου: Μετά τον Μητσοτάκη, ο Ντογιάκος αναλαμβάνει τη δυσφήμηση της χώρας (vid)

«Ο κ. Ντογιάκος έρχεται να διογκώσει τη ζημιά στην εικόνα της χώρας που είχε κάνει ήδη ο κ. Μητσοτάκης με τους συνενόχους του», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο TRT και στον Σωτήρη Πολύζο, σχετικά με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, για την οποία ο ευρωβουλευτής ήδη έχει καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν.

Ήδη, «υπάρχουν δηλώσεις κορυφαίων ευρωβουλευτών που λένε ότι πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα η διερεύνηση του σκανδάλου. Υπάρχει δήλωση σημαίνοντος στελέχους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, του Χάνες Χάιντε, που λέει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένη πορεία προς ένα αυταρχικό καθεστώς. Πρέπει αυτό επιτέλους να σταματήσει και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι έχουμε δημοκρατικές αντοχές και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να ερευνήσουμε ήρεμα ένα σκάνδαλο και να αποδώσουμε όπου πρέπει τις ευθύνες».

Για το αν εκτιμά ότι τελικά θα αποδοθούν αυτές, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι βασικός υπεύθυνος, εξάλλου είχε πάρει υπό τις αρμοδιότητες του την ΕΥΠ. Για αυτό υπάρχει τόσο μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης. Οι ευθύνες όμως είναι τεράστιες. Παρακολουθούσαν ακόμη και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άκουγαν και αξιωματούχους των ΗΠΑ, της ΕΕ, ακόμη και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, αν ο κ. Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους».

«Το πόρισμα της PEGA της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ερευνά το σκάνδαλο, φαίνεται ότι θα είναι πλήρως καταδικαστικό, και καθώς πρόκειται να δημοσιευθεί περί τα μέσα Απριλίου, αυτό είναι κάτι που θα λάβει υπόψη ο κ. Μητσοτάκης στην απόφαση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών», προσέθεσε.

Κληθείς να τοποθετηθεί για τα σενάρια σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης μετά από αυτές τις εκλογές, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε πως «μια προοδευτική κυβέρνηση σχηματιζόμενη από ένα αθροιστικό 46%, θα εκφράζει μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας έναντι μιας από ένα 35% με το οποίο βγαίνουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις με άλλους εκλογικούς νόμους. Δε θα είναι κυβέρνηση ηττημένων, αλλά κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων. Εξάλλου, πιστεύω ότι οι Πορτογάλοι που άρχισαν να κυβερνώνται το 2015 από μια τέτοια κυβέρνηση που τα έχει πάει πολύ καλά, δε θεωρούν ότι είχαν κυβέρνηση ηττημένων».

Για το ποια κόμματα θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση, ο ευρωβουλευτής σχολίασε πως «όσο περισσότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου καταφέρουν να μπουν στη Βουλή τόσο το καλύτερο. Η πολυφωνία και ο πλουραλισμός είναι θετικό πράγμα. Με μονοκομματικές κυβερνήσεις χρεοκόπησε η χώρα».

Τέλος, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα γύρω από την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, εξιστόρησε πως «ο Κωνσταντίνος ήταν μια ιστορική φιγούρα που έπαιξε καταστροφικό ρόλο στην πορεία της χώρας. Αυτά που βιώνουμε μετά την μεταπολίτευση, από την κατοχή της Κύπρου μέχρι το σημερινό καθεστώς, σχετίζονται με το ότι δεν άφησε να εξελιχθεί ομαλά και δημοκρατικά η χώρα την δεκαετία του 1960, με την παρέμβασή του που έριξε την κυβέρνηση Παπανδρέου το ’65, προκαλώντας μια πολιτική ανωμαλία που οδήγησε στη Χούντα».

«Από την άλλη πλευρά ήταν και θύμα του θεσμού του. Ήταν νέος, δεν είχε τα προσόντα ή τους συμβούλους να κυβερνήσει, και ανέλαβε ένα ρόλο που παραδοσιακά έχει συνδεθεί στην Ελλάδα με παρεμβάσεις του Θρόνου και καταστροφές, όπως με τη Μικρασιατική. Δε χρειάζεται να τον κηδεύσουμε με τιμές αρχηγού κράτους, όπως θέλει η ακροδεξιά που δεν έχει χωνέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ούτε ότι -ευτυχώς- έχουμε αβασίλευτη δημοκρατία με όλα τα προβλήματά της», συνέχισε.

Με την σχετική απόφαση της διυπουργικής σύσκεψης επί του θέματος, δε, «ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε, ενόψει εκλογών, να πάρει τις ψήφους των κεντρώων που είναι παραδοσιακά αντιμοναρχικοί. Θα ήταν casus belli για αυτούς αν δίνανε τιμές αρχηγού κράτους στον Κωνσταντίνο. Αυτός είναι ο μόνος λόγος, γιατί αλλιώς η οικογένεια Μητσοτάκη έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με την βασιλική οικογένεια».

Δείτε επίσης: Ποια κυβερνητικά στελέχη αποδείχθηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως

Loading

Play