Στ. Πέτσας: Η Ελλάδα, σταθερός και αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ – Πιθανώς την Παρασκευή συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς

Στ. Πέτσας: Η Ελλάδα, σταθερός και αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ – Πιθανώς την Παρασκευή συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς

Τους ελληνικούς στόχους από την αποψινή συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη περιέγραψε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναδεικνύοντας συγχρόνως την αλλαγή στάσης εκ μέρους των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Πέτσας δήλωσε θετικός στην αγορά F-35, υπό τον όρο ότι θα υπάρχει το ανάλογο δημοσιονομικό περιθώριο, επανέλαβε την επιτυχία της Αθήνας για απομόνωση της Άγκυρας, ενώ ανέφερε ότι πιθανώς την Παρασκευή θα γίνουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος και αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Εν αρχή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι από τη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη, η Ελλάδα περιμένει δύο πράγματα: Πρώτον, θέλουμε να αποδειχθεί και σε αυτή τη συνάντηση ότι είμαστε ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ στην περιοχή. Δεύτερον, ότι η Ελλάδα θέλει να δείξει ότι βγαίνει μετά από δέκα χρόνια από μια κρίση, πιο δυνατή και έτοιμη να προσελκύσει επενδύσεις, και αμερικανικές, ώστε να γυρίσει οριστικά σελίδα και να αφήσει πίσω αυτήν τη μιζέρια και να κοιτάξει με αυτοπεποίθηση το μέλλον.

Εμείς προσερχόμαστε στη συνάντηση έχοντας απομονώσει διπλωματικά την τουρκική προκλητικότητα, είπε ακόμη ο Στ. Πέτσας τονίζοντας και κάτι ακόμη: Ότι η αμερικανική πλευρά κάνει κάτι διαφορετικό τους τελευταίους μήνες από αυτό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Έχει αφήσει τις ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, και αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα με αποφασιστικότητα. Αποτέλεσμα αυτής της αποφασιστικότητας ήταν η καταδίκη του άκυρου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης χαρακτηρίζοντας αυτήν την ενέργεια ως προκλητική. Μετά από μια σειρά δηλώσεων αξιωματούχων του State Department και του Λευκού Οίκου ερχόμαστε να συναντηθούμε με τον Αμερικανό Πρόεδρο για να επιβεβαιωθεί η στάση αυτή, ανέφερε εξάλλου.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε προχωρήσει στην αναβάθμιση των F-16, πέρασε ο σχετικό νόμος με τα Μιράζ και τα υποβρύχια -αυτό είναι ένα σημαντικό «όπλο» στη φαρέτρα του πρωθυπουργού και πράγματι ενδιαφερόμαστε για τα F-35 όπως έχει αναδείξει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: Θέλουμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα των F-35 αρκεί να είναι με όρους που μπορούμε να ικανοποιήσουμε δημοσιονομικά, κάτι το οποίο εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε.

Στη συνέχεια, εμείς θέλουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας (με την Τουρκία), να εφαρμόζονται οι κανόνες καλής γειτονίας με σεβασμό στο διεθνές και κοινοτικό δίκαιο. Εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί, υπάρχει πάντα το περιθώριο να έχουμε μια ομαλή σχέση και να μην επιδιώκουμε ράλι εξοπλισμών. Από την άλλη δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα χωρίς την αποτρεπτική δύναμη για να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το ότι δεν θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Στ. Πέτσας ζήτησε να μην ξεχνάμε ότι η πρόσκληση στον πρωθυπουργό ήλθε από την Ουάσινγκτον. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο που να προβλέπει κοινή δήλωση ή συνέντευξη Τύπου ή μεμονωμένες δηλώσεις, έχουν ακολουθηθεί διάφορα μοντέλα. Επομένως ποτέ δεν απασχόλησε μια κοινή συνέντευξη Τύπου ιδίως μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχουν εξελίξεις με το Ιράν, το Ιράκ ή τη διαδικασία που έχει να κάνει με την καθαίρεση, όπως ονομάζεται, του Προέδρου των ΗΠΑ. Στοιχεία ενδεχομένως που θα μονοπωλήσουν μια συνέντευξη Τύπου και δεν είναι αυτό που θα προάγει τη στιγμή αυτή τις ελληνικές θέσεις. Εμείς θέλουμε μια εποικοδομητική συζήτηση επ’ ωφελεία των εθνικών συμφερόντων και μετά θα έχουμε δηλώσεις από τον πρωθυπουργό που θα συνοψίζουν αυτά τα αποτελέσματα, υπογράμμισε.

Στη συνάντηση στο Λευκό Οίκο το ακροατήριο δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινή γνώμη. Είναι όλοι όσοι μας ακούν στην παγκόσμια σφαίρα. Και η επιβεβαίωση ότι Ελλάδα και ΗΠΑ περνούν μία από τις καλύτερες -αν όχι την καλύτερη- φάση των διμερών τους σχέσεων είναι καταλυτικός παράγοντας ώστε να το λαμβάνουν όλοι υπόψη στους σχεδιασμούς τους, τόνισε ακόμη. Ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα, σε μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ελλήνων στην Αμερική, κάτι που είχε να γίνει εδώ και ένα αιώνα περίπου.

Άμεσα, πιθανώς ακόμη και την Παρασκευή, θα γίνουν τα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε επίσης. Και, όταν οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούν τετ-α-τετ, όλα τα θέματα είναι φυσικό ένας αρχηγός να τα θέσει και κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει. Όμως ο πρωθυπουργός προσέρχεται με ατζέντα τα εθνικά θέματα και την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αμερική, και από εκεί και μετά προχωρά στην ατζέντα των βασικών θεμάτων όπως τα έχουμε προδιαγράψει για το επόμενο διάστημα.

Τέλος, η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να έχει κατατεθεί και να έχει φηφιστεί ο εκλογικός νόμος τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου και αμέσως μετά να προχωρήσουμε στο όνομα που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όνομα που θα ανακοινώσει μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

©Πηγή: amna.gr

Loading