Στ. Πέτσας: «Πιο αυστηροί έλεγχοι ενόψει Πάσχα» (vd)
EUROKINISSI /ΑΠΕ POOL ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στ. Πέτσας: «Πιο αυστηροί έλεγχοι ενόψει Πάσχα» (vd)

«Δεν είναι η περίοδος για ανεύθυνα παιχνίδια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας ότι θα υπάρχουν πιο αυστηροί έλεγχοι ενόψει Πάσχα και επαναλαμβάνοντας ότι η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα «θα είναι αργή και μακρόσυρτη».

«Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η έναρξη της επιστροφής εξαρτάται απ’ όλους μας, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά», τόνισε στην ενημέρωση της Πέμπτης (9/4) ο υφυπουργός πατά τω πρωθυπουργώ και πρόσθεσε:

«Δημοσιεύματα για υποτιθέμενα σχέδια που αφορούν στην άρση μέτρων και περιέχουν διάφορες ημερομηνίες αποτελούν fake news. Είναι παντελώς ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα. Κάποιοι παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους. Δεν είναι αυτή η περίοδος για ανεύθυνα παιχνίδια, ούτε για επιπολαιότητα, ούτε για εφησυχασμό. Οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τις συμβουλές των ειδικών και τις αποφάσεις της Πολιτείας, ώστε να κρατήσουμε χαμηλά τα επίπεδα των κρουσμάτων και να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση».

«Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι»

Μάλιστα, προανήγγειλε ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους ενόψει Πάσχα, σημειώνοντας πως «αυξάνονται τα πρόστιμα για καταχρηστικές μετακινήσεις σε χωριά και εξοχικές κατοικίες. Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα, σε νέες και παλιές εθνικές οδούς και παράδρομους θα είναι συνεχείς και αυστηροί. Οι συμπολίτες μας να μην ξεχνούν ότι αν επικαλεστούν μετακίνηση με το πρόσχημα της πρώτης κατοικίας, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων».

Οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας

Ο κ. Πέτσας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην οικονομία, μετά το αδιέξοδο στο πρόσφατο Eurogroup.

«Οι σχετικές διαφορές ευελπιστούμε να γεφυρωθούν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι το σχέδιο που φαίνεται να προχωρά, μέχρι στιγμής, ενσωματώνει παρεμβάσεις ύψους 540 δις ευρώ και  βασίζεται στους εξής τρεις πυλώνες:

Πρώτον, τη χρηματοδότηση με περίπου 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη της εργασίας, το Πρόγραμμα SURE της Κομισιόν.

Δεύτερον, τη χρηματοδότηση, με περίπου 200 δισ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μόχλευση, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία.

Τρίτον, τη χρηματοδότηση, με 240 δισ. ευρώ (περίπου 2% του ΑΕΠ για κάθε κράτος-μέλος) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM.

«Στο τελευταίο ζήτημα, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών δέχεται ως μόνη προϋπόθεση την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, χωρίς άλλους όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις. Στο ζήτημα αυτό υπήρξαν διαφωνίες που ευελπιστούμε να γεφυρωθούν», σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Τα μέτρα στήριξης

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων.

«Ήδη εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ προωθείται η επανάληψή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επομένως, συνολικά τα δημοσιονομικά μέτρα φτάνουν μέχρι και 14 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου», ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε:

«Επιπλέον, υλοποιούμε ένα πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες αυτών των ημερών, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα, δηλαδή, θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019».

«Εφεδρείες για την επανεκκίνηση της οικονομίας»

«Τα μέτρα αντιμετωπίζουν την κρίση, όπως εξελίσσεται σήμερα. Όμως, επειδή κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει την ακριβή διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, κρατούμε  εφεδρείες. Είναι απαραίτητο να τις έχουμε για να πυροδοτήσουμε την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα.

«Είναι ώρα δύσκολη. Το καταλαβαίνουμε. Είναι όμως και ώρα ευθύνης. Είναι ώρα σύνεσης. Όχι εύκολης πλειοδοσίας. Ούτε ανεύθυνων υποσχέσεων», πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές κατά της αντιπολίτευσης.

Ενίσχυση του ΕΣΥ με 4.824 προσλήψεις

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, λέγοντας:

«Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις ΜΕΘ από τις 565 – που ήταν πριν από δυόμιση μήνες – στις 952, δηλαδή αύξηση κατά 68%. Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις  γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ 2.500 εξ’ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί.

Στο μεταξύ ξεκίνησε από χθες η διαδικασία για τη συγκρότηση 500 Κινητών Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, χωρισμένων σε δύο βάρδιες, οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες και θα παίρνουν δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που πιθανό να έχουν προσβληθεί από κορονοϊό».

Μάλιστα, ανέφερε ότι το απόγευμα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, η έκτακτη ενίσχυση σε 113.780 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο περιλαμβάνει δράσεις ανάπτυξης και αλληλεγγύης στην αυτοδιοίκηση.

«Το πρόγραμμα αυτό φέρει συμβολικά το όνομα του αείμνηστου οραματιστή δημάρχου της Αθήνας, Αντώνη Τρίτση. Έχει ορίζοντα από τώρα έως τα τέλη του 2023 και διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα σημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κατά την κατασκευή των έργων προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι προτεραιότητες του προγράμματος είναι οι εξής:

– Η προστασία της ζωής, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

– Η ποιότητα ζωής και η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών.

– Το περιβάλλον.

– Η ψηφιακή σύγκλιση.

– Η παιδεία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο αθλητισμός

– Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ο Στέλιος Πέτσας παρουσίασε και στοιχεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αναφέροντας ότι το διάστημα 30/3 – 3/4  παρακολούθησαν τα προγράμματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης στην ΕΡΤ2 μεσοσταθμικά περισσότερα από 100.000 παιδιά ηλικιών 4-14.

Στα σχολεία:

Στη σύγχρονη εκπαίδευση καταγράφηκαν 1.885.000 συμμετοχές μαθητών σε ψηφιακές τάξεις (Webex) και 71.701 εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη, ενώ είχαν δημιουργηθεί 113.974 ψηφιακές τάξεις.

Στην ασύγχρονη εκπαίδευση, περισσότεροι από 913.000 μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Στα δημόσια Ι.Ε.Κ.:

Το 84% των μαθημάτων που διενεργούνταν διά ζώσης είναι ήδη ενταγμένα στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Το  86% των εκπαιδευτών και το 89% των καταρτιζόμενων  έχουν κωδικούς πρόσβασης σε ασύγχρονη εκπαίδευση.

Στα Πανεπιστήμια:

Το 96,35% των μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τονίζουμε επιπλέον ότι περίπου 100.000 μαθητές κατά μέσο όρο παρακολουθούν καθημερινά την εκπαιδευτική τηλεόραση μέσω της ΕΡΤ.

Μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων

Κλείνοντας την ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δώδεκα από αυτούς θα μετακινηθούν άμεσα στο Λουξεμβούργο και άλλοι 50 προς την Γερμανία, ενώ έπεται συνέχεια στην Γαλλία, την Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία και το Βέλγιο, χώρες που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Έστω και με καθυστέρηση, έστω και μετά από πολλές άγονες προσπάθειες στο παρελθόν, ανοίγει πλέον ο ευρωπαϊκός διάδρομος για ανθρώπινη αντιμετώπιση αυτών των ευάλωτων παιδιών», ανέφερε σχετικά.

Loading