Στ. Πέτσας: «Πιστεύω, ακράδαντα, ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πιο γιορτινά και πιο φωτεινά»

O αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιλογές της κυβέρνησης

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε για τους εμβολιασμούς: «Όπως είχαμε πει από την αρχή, δίνουμε τη μάχη της τρίτης δόσης. Και είναι μία μεγάλη μάχη που πρέπει να κερδίσουμε για να αναχαιτίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας και να κόψουμε τον «ομφάλιο λώρο» της μετάδοσης μεταξύ των συμπολιτών μας που ήταν ανεμβολίαστοι και των εμβολιασμένων συμπολιτών μας με σχετικά χαμηλή ανοσία» και συνέχισε:

«Όσο κερδίζεται αυτή η μάχη, ημέρα με τη ημέρα, είμαστε αισιόδοξοι. Έχει, όμως, μεγάλη σημασία και οι τελευταίες φωνές ανορθολογισμού να μείνουν στην άκρη, ώστε οι συμπολίτες μας που –ακόμη και σήμερα– επιμένουν να μην κάνουν την πρώτη δόση, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Tο γεγονός ότι, χθες, αγγίξαμε περίπου τις 100.000 εμβολιασμούς, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς. Επειδή, όμως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, θα ήθελα να απευθύνω εκ νέου έκκληση σε όλους να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και τις κοινωνικές αποστάσεις, καθώς είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας για να ανακόψουμε τη μετάδοση».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως: «από τα δεδομένα που είχαμε, όλο αυτό διάστημα, φαίνεται –και αυτό ήταν ένα στοιχείο που βάρυνε και την απόφαση του Πρωθυπουργού– ότι οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας και οι περισσότεροι θάνατοι είναι στις ηλικίες των 60 ετών και άνω. Εάν δει κάποιος τα γραφήματα που δημοσιεύονται, καθημερινά, σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, πράγματι το 97% των συμπολιτών μας που διασωληνώνονται είναι άνω των 40 ετών. Οι αριθμοί είναι, δηλαδή, συγκλονιστικοί σε σχέση με την ηλικιακή διασπορά. Αυτή τη στιγμή, μένουμε στην απόφασή μας για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ανταπόκριση του πληθυσμού και στις μικρότερες ηλικίες –ιδίως για την τρίτη δόση– είναι πολύ μεγάλη. Και εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί κάποιο συμπληρωματικό μέτρο, το επόμενο διάστημα, όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα. Φυσικά, υπάρχει πάντα ο απρόβλεπτος παράγοντας σε αυτή την πανδημία, όπως έγινε και με τη μετάλλαξη Όμικρον. Προσωπικά, όμως, είμαι σχετικά αισιόδοξος, ιδίως μετά την ανταπόκριση που βλέπω ότι υπάρχει από τους συμπολίτες μας, τις τελευταίες ημέρες, όσον αφορά στον εμβολιασμό».

Σχετικά με την εορταστική περίοδο είπε:

«Όσον αφορά, τώρα, στις γιορτές, εκτιμώ ότι φέτος –χάρη στον εμβολιασμό και στη συλλογική μας υπευθυνότητα– τα πράγματα θα είναι καλύτερα από ό,τι πέρυσι. Η αγορά θα μείνει ανοιχτή και, σιγά-σιγά, επανερχόμαστε σε ένα επίπεδο κανονικότητας. Πιστεύω, ακράδαντα, ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πιο γιορτινά και πιο φωτεινά. Και είναι στο χέρι μας πολύ γρήγορα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, να το κάνουμε πράξη, πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο και κάνοντας –ο καθένας από εμάς ξεχωριστά– αυτό που πρέπει».

Δείτε επίσης: Δημόπουλος: «Αυξάνονται τα θύματα ανάμεσα στους αρνητές του εμβολίου» (vid)