Στ. Πέτσας: Πιθανότατα μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Στ. Πέτσας: Πιθανότατα μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

«Όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι στη σκέψη μας πάντα είναι η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ώστε να φθάσουμε σ’ ένα επίπεδο που θα φύγει ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες τους για να μπορούν να δημιουργήσουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Απαντώντας σε ερώτημα για το ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις νέες αντικειμενικές αλλά και για την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, τόνισε πως η κυβέρνηση προχωρά «μεθοδικά και σταδιακά σε μια χρονιά που η πανδημία έχει ανατρέψει πάρα πολλούς από τους σχεδιασμούς παντού στον κόσμο».

Αν και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση όπως τόνισε, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης φόρων και εισφορών όλα τα σενάρια ελάφρυνσης εξετάζονται.

Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει στο τραπέζι μια ενίσχυση του εισοδήματος των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση αλλά και ενίσχυση των ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι και αναφέρθηκε στην ενίσχυση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα με 300 εκατομμύρια ευρώ του Οργανισμού που δίδει τα κοινωνικά επιδόματα. Κι αυτά όπως είπε, είναι «πάρα πολλά χρήματα για πολλές χιλιάδες νοικοκυριά. Και τόνισε ότι «μειώνουμε φόρους και εισφορές εκεί που μπορούμε χωρίς να πλήττεται η εμπιστοσύνη που λαμβάνει η ελληνική οικονομία από όλους, αγορές και επενδυτές και ταυτόχρονα στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι το τέλος της κρίσης αλλά και στη συνέχεια»

Όσον αφορά σενάρια για κάλπες, που κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με βάση πρωτοσέλιδο τίτλο εφημερίδας, επεσήμανε πως «οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για εκλογές».

Είπε επίσης πως όλα δείχνουν ότι οι πρώτες παρτίδες με σκευάσματα εμβολίων φαίνεται πως θα έρθουν στη χώρα μας στις αρχές Δεκέμβρη από την πρώτη εταιρεία που έχει κάνει σύμβαση με την ΕΕ και σιγά σιγά θα ακολουθήσουν και άλλα από τις άλλες εταιρείες. Αυτό όπως είπε, είναι κάτι που έχει να κάνει με την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και την άρση της αβεβαιότητας για τους πολίτες και δεν συνδέεται με σενάρια εκλογών αλλά με την επιστροφή στη νέα κανονικότητα, την οποία όλοι επιθυμούμε.

Για πιθανό ανασχηματισμό και τη χρονική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «δεν υπάρχουν κουρασμένα παλικάρια στην κυβέρνηση. Υπάρχει ο πρωθυπουργός ο οποίος αποφασίζει κάθε φορά ποιο είναι το καλύτερο κυβερνητικό σχήμα και κάνει τις παρεμβάσεις όποτε εκείνος κρίνει».

Επισημαίνοντας ξανά πως «η βασική πυξίδα που διέπει την πολιτική μας είναι η μείωση φόρων και εισφορών, είναι οι περισσότερες δουλειές για τους Έλληνες, είναι η ασφάλεια για όλους», τόνισε παράλληλα ότι «είναι πιθανό εφόσον υπάρχουν τα περιθώρια της εμπιστοσύνης πρωτίστως και τα δημοσιονομικά περιθώρια, φυσικά μπορεί να αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός που δεν την είχε προβλέψει κάποιος ότι θα έρθει σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».

Για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο, ο κ. Πέτσας είπε πως με βάση το σημείο 18 των συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό που έκανε στην Αμμόχωστο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, είναι αυτό ακριβώς που του είπε η ΕΕ να μην κάνει. «Έρχεται ο κ. Ερντογάν και κάνει ακριβώς το ανάποδο. Θα βρει απέναντί του όχι την Κύπρο, όχι την Ελλάδα, όλη την Ευρώπη. Γιατί είναι πραγματικά σα να κοροϊδεύει όλες τις υπόλοιπες χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, οι οποίες έφθασαν σε αυτή την ομόφωνη απόφαση. Αυτό θα το βρει λοιπόν μπροστά του 15 και 16 Οκτωβρίου».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης πως βλέπουμε μια σταθερή αποκλιμάκωση όσον αφορά τις προκλήσεις στη θάλασσα και «θα είναι ευχής έργο να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για να λύσουμε αυτή την πηγή ένταση». Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «όσες λιγότερες πηγές εντάσεων έχουμε τόσο καλύτερο για τον Ελληνισμό συνολικά, ώστε να μπορεί να στραφεί στο πραγματικό πρόβλημα που είναι το μεν νομικό στη διμερή μας σχέση με την Τουρκία, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών το δε πολιτικό, και ευρύτερο ζήτημα -καθαρά ένα ζήτημα κατοχής και εισβολής- όπως είναι το Κυπριακό στην Κύπρο».

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι πιθανότατα θα ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 – 16 Οκτωβρίου.

Για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Πέτσας κατέταξε μεταξύ των ηγετών που -όπως είπε,«κοιτούν στα μάτια φασιστικά μορφώματα παίρνουν σωστές αποφάσεις και τα βάζουν ξανά εκεί που πρέπει, γιατί δεν έχουν καμιά θέση στην Ελλάδα», τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αυτό που έγραψε η ιστορία, πρόσθεσε, είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένοχη, πως καταδικάστηκαν τα ηγετικά της στελέχη ως συμμετέχοντες σε εγκληματική οργάνωση κι αυτό είναι το βασικό που κρατάμε».

Για τις ποινές που θα τους επιβληθούν τόνισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο φέρει ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς προχώρησε σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έφεραν μείωση ποινών και κατήργησαν τον περιορισμό στα πολιτικά δικαιώματα που υπήρχε πριν. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, τόνισε ο κ. Πέτσας και εξέφρασε την ελπίδα ότι με όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει, τέτοιου είδους μορφώματα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Σχετικά με βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζει στελέχη της ΝΔ να εκφράζουν απόψεις ανεκτικότητας για την Χρυσή Αυγή, απάντησε ότι οι Έλληνες έχουν μνήμη και κρίση και θυμούνται ποιοι ήταν στην πλατεία με την Χρυσή Αυγή, έριξαν μαζί την κυβέρνηση Σαμαρά, ποιοι θεωρούσαν ψήφους ευπρόσδεκτες από τη ΧΑ, πήγαιναν σε επικοινωνιακά σόου στο Καστελόριζο και ψήφισαν το 2019 τις αλλαγές για να πέσει στα μαλακά ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής. «Καλή η προσπάθεια συμψηφισμού που επιχείρησε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν πιάνει τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά. «Γιατί η ιστορία έχει γράψει ποιοι ήταν απέναντι, ποιοι παρέπεμψαν στη Δικαιοσύνη τη ΧΑ και την καταδίκασαν».

 

Κ. Τζαβάρα

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play