EUROKINISSI @ Σ. Δημητρακόπουλος

Στ. Πέτσας: Βλέπουμε αποκλιμάκωση στην ένταση με την Άγκυρα

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας μίλησε μεταξύ άλλων για τα ελληνοτουρικικά και τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα.

Δείτε ένα τμήμα της συνέντευξής του:

-Η παράνομη τουρκική Navtex αποσύρθηκε. Εκτιμάτε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο;

Οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας σηματοδοτούν ένα θετικό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσε η Άγκυρα. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το παράνομο μνημόνιο με τη διοίκηση της Τρίπολης και βέβαια η πρόκληση σε ολόκληρο τον Χριστιανικό, τον Δυτικό και πολιτισμένο κόσμο, με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Αυτό το θετικό βήμα, ελπίζουμε να μην μείνει μετέωρο. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, βλέπουμε ξανά το «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που επιβαρύνει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε από τη γειτονική χώρα έμπρακτη συμμόρφωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

-Υπάρχουν περιθώρια διαλόγου με την Κυβέρνηση Ερντογάν; Μπορεί αυτός ο διάλογος να οδηγήσει μέχρι το δικαστήριο της Χάγης;

Έχουμε πει πολλές φορές ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ιδίως μάλιστα σε περιόδους έντασης. Έχουμε, επίσης, πει -και είναι πάγια εθνική θέση- ότι θέλουμε το διάλογο για τη διευθέτηση της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Ο διάλογος, ωστόσο, αυτός δεν μπορεί να γίνει κάτω από απειλές και απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εάν, λοιπόν, η Τουρκία εγκαταλείψει τις προκλήσεις μπορεί να επαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, που διακόπηκαν με δική της υπαιτιότητα το 2016 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επομένως, είμαστε ακόμη στην αρχή για να προεξοφληθεί ότι ο δρόμος αυτός θα καταλήξει σε παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

-Βοήθησαν τελικά οι σύμμαχοί μας στην αποκλιμάκωση της κρίσης; Ήταν αποφασιστική η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ;

Από την πρώτη στιγμή της τελευταίας τουρκικής πρόκλησης, η Ελλάδα κινήθηκε με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν άμεσα σε επιφυλακή, ενώ – με οδηγίες του Πρωθυπουργού- έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Καγκελάριο της Γερμανίας, καθώς και με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αντιπαραθέσαμε στην τουρκική πρόκληση το Διεθνές Δίκαιο, που είναι με το μέρος μας. Κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Και αναδείξαμε τη δυνατότητα, την ετοιμότητα και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πετύχαμε απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με την οποία δόθηκε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων εναντίον της γείτονος, σε περίπτωση που επιχειρήσει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Συνεπώς, αυτό που φέρνει αποτέλεσμα είναι αφενός οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας και, αφετέρου, η ικανότητα και αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

-Υπάρχει προβληματισμός στην Κυβέρνηση για τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ή επικρατεί η εκτίμηση ότι η πανδημία κινείται σε λογικά και ελεγχόμενα επίπεδα; Εξετάζετε την επιβολή νέων, περιοριστικών μέτρων, όπως για παράδειγμα έγινε με την απαγόρευση της διεξαγωγής πανηγυριών;

Η Ελλάδα παραμένει όαση ασφάλειας στην επιδημιολογικά φορτισμένη γειτονιά μας και σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες. Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα και χτυπάει καμπάνα κινδύνου. Επεκτείναμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και εντείναμε τους ελέγχους στέλνοντας μήνυμα επαγρύπνησης. Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση, ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί. Ο μεγάλος εχθρός, ωστόσο, λέγεται εφησυχασμός και εντοπίζεται σε χώρους συνάθροισης, όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις και οι συστάσεις των ειδικών. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι αλλιώς. Μην κάνουμε, λοιπόν, λάθος. Ο ιός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τον εφησυχασμό και την χαλάρωσή μας. Μην του δώσουμε την ευκαιρία.

-Ο Αύγουστος μπαίνει και η τουριστική κίνηση βρίσκεται ακόμα χαμηλά. Σχεδιάζετε άλλα μέτρα προσέλκυσης τουριστών ή παράλληλα ενίσχυσης των εργαζομένων και επιχειρηματιών του εν λόγω κλάδου;

Καταρχάς, ανοίξαμε τις πύλες μας στον κόσμο. Κάτι που δεν ήταν δεδομένο κάποιους μήνες πριν. Επιπλέον, ενισχύσαμε πολύ τον εσωτερικό τουρισμό, πέρα από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου. Αυξήσαμε το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», στα 100 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα για τον κοινωνικό τουρισμό, στα 37 εκατ. ευρώ, ενώ θεσπίσαμε φορολογικές απαλλαγές για τα vouchers επιχειρήσεων σε εργαζόμενους. Και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού στη θέση του.