Στα 11,6 δισ. ευρώ (έως τώρα) ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στα 11,6 δισ. ευρώ (έως τώρα) ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να βάλει στο ζύγι την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο χρειαστεί με όσα χρειαστει, γι’ αυτό και ο έως τώρα λογαριασμός των μέτρων στήριξης ανέρχεται σε 11,6 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.  

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, χωρίς υγεία δεν υπάρχουν ούτε παραγωγή, ούτε κατανάλωση, ούτε υπηρεσίες.

Η παραπάνω φράση συμπυκνώνεται στην αναφορά που κάνουν συχνά οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας πως δημόσια υγεία και οικονομία πάνε μαζί.

Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτονόητο ότι όσο παρατείνεται η διάρκεια της πανδημίας και παραμένουν σε ισχύ οι αναγκαίοι περιορισμοί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση της πραγματικής οικονομίας και μοιραία των δημόσιων οικονομικών.  

Κάθε 15 ημέρες lockdown χάνονται 1,2 δισ. ευρώ

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το μηνιαίο κόστος των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις «κόκκινες» περιοχές ανέρχεται περίπου στα 2,7 δισ. ευρώ, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σε αυτές τις περιοχές.

Αναλογιστείτε ότι για κάθε 15 ημέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας περιορίζονται κατά περίπου 1-1,2 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μειώνεται κατά 0,7% και οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας επιβαρύνονται κατά 0,8%-0,9%.

Και εδώ μπαίνουν στην εξίσωση οι επικαιροποιημένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες ικανοποιούν απόλυτα την ελληνική κυβέρνηση.

Τι προβλέπεται στον κεντρικό σχεδιασμό

Με βάση τις προτάσεις, που συζητούνται σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, στον κεντρικό σχεδιασμό προβλέπεται ότι:

– Θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία όχι μόνο το 2021, αλλά και το 2022.

– Δεν θα υπάρξει πρόωρη απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, μόλις περιοριστούν οι κίνδυνοι σε υγειονομικό επίπεδο, τα μέτρα θα γίνονται σταδιακά πιο στοχευμένα και θα στρέφονται προς την επίτευξη ανθεκτικής και διατηρήσιμης ανάκαμψης.

– Θα αξιολογηθεί, από το 2023 και μετά, η κατάσταση κάθε κράτους-μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα, ώστε, σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, να χρησιμοποιούνται πλήρως όλες οι δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

– Θα ληφθεί υπόψη για τη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής η επίδραση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος θα συμβάλει στην υπέρβαση του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας και στην ισχυροποίηση των κοινωνιών και των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε επίσης: Χρ.Σταϊκούρας: Επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση παγίων δαπανών και “Γεφυρα 2”, όπλα στήριξης των επιχειρήσεων

Loading

Play