Στα 38 δισ. ευρώ η «λυπητερή» της πανδημίας…

Στα 38 δισ. ευρώ η «λυπητερή» της πανδημίας…

Στα 38 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών η «λυπητερή» της πανδημίας για την περίοδο 2020-2021, με το κόστος στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων να διευρύνεται για το 2021 πέρα από αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Με την υγειονομική κρίση να παρατείνεται, προ ημερών ανακοινώθηκε νέα δέσμη μέτρων, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω της οποίας η κυβέρνηση ενεργοποιεί πρόσθετα εργαλεία στήριξης του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης την τρέχουσα χρονιά υπερβαίνει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.

Νέα χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «SURE»

Θέλοντας να τονώσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε αίτημα εκταμίευσης πόρων 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει στο βέλτιστο βαθμό τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους.

Όπως τόνισε ο ίδιος, μαζί με τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα, η συνολική ενίσχυση, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης, θα ανέλθει στα 5,2 δισ. ευρώ.

Ως γνωστόν τα συγκεκριμένα χρήματα αποτελούν δάνειο με σχεδόν μηδενικό κόστος δανεισμού και περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

Σήμερα παρουσιάζεται το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Στο μεταξύ, σήμερα θα παρουσιαστεί αναλυτικά το Σχέδιο Εθνικής Ανάκαμψης το οποίο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου. Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν θα προσθέσουν μόνιμα 7 μονάδες στο Α.Ε.Π. σε ορίζοντα εξαετίας, πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και να δημιουργήσει πρόσθετες 180.000 με 200.000 θέσεις εργασίας.
 
Οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 170. Αφορούν έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο- για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, βασιζόμενο σε τέσσερις άξονες: Α. Την Πράσινη μετάβαση. Β. Την Ψηφιακή μετάβαση. Γ. Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και Δ. Τις ιδιωτικές επενδύσεις και το μετασχηματισμό της οικονομίας.

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την «Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης» να γίνει η «Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης»

Loading

Play