Σταϊκούρας: «Δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος» – Ποιοι δικαιούνται το δώρο Πάσχα

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος ανέφερε ότι η οικονομία είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε και για το έκτακτο δώρο Πάσχα για το οποίο είχε γραφτεί στην εφημερίδα «Τα Νέα» και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έκτακτο δώρο Πάσχα θα είναι κοντά στα 300 ευρώ ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης η μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση εισφορών αλλά και η καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

Το ποια θα είναι ακριβώς τα νέα μέτρα θα φανεί από την πορεία που θα καταγράψουν οι τιμές της ενέργειας αλλά αυτό που επιθυμεί κυρίως η κυβέρνηση είναι να γίνουν παρεμβάσεις που θα σχετίζονται με την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Το δώρο Πάσχα θα είναι μια βοήθεια για τους ευάλωτους και τους συνταξιούχους. Εκτός από τους ευάλωτους συνταξιούχους όμως, το δώρο θα το πάρουν και οι δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και όσοι δικαιούνται το επίδομα παιδιού.

Πρόκειται για 1,1 εκατ. δικαιούχους που θα εισπράξουν συνολικά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός κληθείς να σχολιάσει επ’ αυτού, ανέφερε ότι αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στις πολλές ανάγκες που έχει η κοινωνία.

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε ότι πλέον υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος και τόνισε ότι όταν υπάρχουν κρίσεις «οφείλεις να βοηθήσεις όσο μπορείς περισσότερο την κοινωνία».

Το περασμένο έτος η οικονομία ήταν σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού και αυτή η πορεία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως επισήμανε.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ανήσυχος για το γεγονός ότι υπάρχουν αυξήσεις στα τρόφιμα, κάτι το οποίο όπως δήλωσε σχετίζεται με όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο 5% και η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο θα πρέπει να είναι «γενναία και ρεαλιστική».

Αναφορικά με την προοπτική κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν «προτεραιότητες που συνεκτιμώνται, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να παρθούν όλα μαζί».

Δείτε επίσης: Σταϊκούρας: Κρυφό χαρτί για ένα ακόμη μέτρο στήριξης των εισοδημάτων