Αποφασισμένοι να τραβήξουν το… αυτί των τραπεζών είναι οι Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης, βλέποντας την αργή απορροφητικότητα των κονδυλίων των εγγυοδοτικών προγραμμάτων που προσφέρουν χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις με κάλυψη έως 80% του δανείου.
Οι δυο υπουργοί έφτασαν στα όριά τους μόλις πληροφορήθηκαν ότι ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ από το πρώτο εγγυοδοτικό πρόγραμμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που τους υποχρεώνει να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο καταμερισμού των σχετικών ποσών μεταξύ των τραπεζών, κάτι που θα “δείξει” στην κοινή γνώμη ποιες είναι εκείνες με τις χαμηλότερες επιδόσεις.
Τελεσίγραφο έως τέλη Ιανουαρίου
Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης φέρονται να έχουν στείλει τελεσίγραφο στις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων να απορροφηθούν οι διαθέσιμοι πόροι έως το τέλος Ιανουαρίου 2021. Διαφορετικά θα επανεξετάσουν τη στάση απέναντί τους.
Για την “εκκρεμότητα” των 70 εκατομμυρίων ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα, η οποία “τρέχει” παράλληλα με το δεύτερο εγγυοδοτικό είναι ενήμερο και το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να στηρίζει απόλυτα τις κινήσεις των δυο υπουργών του.
Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογεί τα συμπεράσματα του τελευταίου Eurogroup και πως αυτά αντανακλούν στην ελληνική οικονομία. Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις και τις προβλέψεις για το 2021 επιβεβαιώθηκε ότι τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση ανέρχονται συνολικά στα 24 δισ. ευρώ για το 2020. Εξ αυτών, τα δημοσιονομικά μέτρα είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος διαμορφώνεται στο 4,2% του Α.Ε.Π.. Ενώ, και για το 2021, τα προβλεπόμενα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ, και είναι σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,4% του Α.Ε.Π.).
Υψηλότερη ανάπτυξη το 2021 από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, το 2021, αναμένεται να είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που προβλέπεται να διαμορφωθεί περίπου στο 4%.
Ακόμη επιβεβαιώθηκε η δημοσιονομική ευελιξία για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη το 2021, η οποία όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Τέλος, επισημάνθηκε ότι τα μέτρα στήριξης είναι παροδικά και στοχευμένα στη δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και την κοινωνική συνοχή και ότι, στο εξής, το μεγαλύτερο μέρος πρέπει να αποσκοπεί στην ανάκαμψη, όπως ήδη κάνει η Κυβέρνηση με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και με την αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.