Αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που έχει δαπανήσει η κυβέρνηση για ενίσχυση στις πληγείσες περιοχές, τόνισε οτι θα δώσει την επόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Με τοποθέτηση για το νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή στους πληγέντες από τις θεομηνίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι θα δώσει τα στοιχεία των ενισχύσεων όλων των Υπουργείων σε όλες τις πληγείσες περιοχές, με «συγκεκριμένους πόρους, που έχουν κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία και σε αυτούς που πλήττονται».
Ενδεικτικά τόνισε ότι έχουν δοθεί 685.856 ευρώ, με την μορφή προκαταβολής, σε 245 επιχειρήσεις.
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται ότι κακώς δανείζεται η χώρα, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αντλήθηκαν 22 δισ. από τις αγορές και πως «εάν δεν είχαμε πανδημία, δεν θα πηγαίναμε σε τέτοια ένταση και έκταση χρηματοδοτήσεων ή οι χρηματοδοτήσεις θα αξιοποιούνταν και για άλλους σκοπούς: υπάρχουν κάπου αλλού λεφτόδενδρα για να “βοηθήσουμε” την απόκλιση, που υπάρχει επί 14 μήνες, μεταξύ εσόδων και δαπανών;».
Ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε ότι ένα κομμάτι της οικονομίας δεν λειτουργεί, ενώ ένα άλλο μέρος της έχει αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Παράλληλα, συμπλήρωσε οτι ορθώς η Πολιτεία παίρνει μέτρα στήριξης από το σκέλος των δαπανών, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναφέροντας: «’Αρα, έχουμε αυξημένες δαπάνες και μειωμένα έσοδα. Ποιος θα καλύψει το κενό; Το ταμείο της χώρας, (κάτι) που θέλει μια σωστή διορατική και υπεύθυνη διαχείριση [..] Επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, έχουμε αντλήσει από την αγορά για εκδόσεις, πάνω από ένα χρόνο, 22 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Σταϊκούρας, απευθυνόμενος σε εκείνους που «λένε ότι το μαξιλάρι θα έφτανε [..] Δεν μπορεί να ασκείται μια κριτική, γιατί δεν βοηθάς ή γιατί δεν βοήθησες περισσότερο, και ταυτόχρονα γιατί δανείζεσαι…».
Τέλος, ο Χρήστος Σταϊκούρας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με την αναφορά ότι ένα μέρος αυτών των χρημάτων, που «σηκώνουμε από τις αγορές», χρησιμοποιείται, μέσα από την ενίσχυση του προϋπολογισμού, ύψους 3 δισ. ευρώ, όπου υπάρχουν και παρεμβάσεις για την Υγεία.
Δείτε επίσης: Αρ. Πελώνη: “Δε χαλαρώνουμε, δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε”