Σταϊκούρας: «Υψηλότερη από το 3,1% η άνοδος του ΑΕΠ» (audio)

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιδότηση που θα λάβουν οι πολίτες για τα καύσιμα

Στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 Fm φιλοξενήθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος τόνισε ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι πολύ υψηλότερη από το 3,1% που εγγράφεται στον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός είπε πως η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε στο αίτημα που υπήρχε, αν και στόχος είναι γενικά να αποφεύγονται παρατάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε μια απόφαση που λέει ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουλίου και ώρα 15:00.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων άρχισε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στην παρούσα φάση 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει δήλωση, ενώ η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμα πως η άνοδος του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι πολύ υψηλότερη από το 3,1% που εγγράφεται στον προϋπολογισμό, επανέλαβε ωστόσο ότι τα περιθώρια για μέτρα στήριξης είναι περιορισμένα, αλλά αναμένεται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος το δεύτερο εξάμηνο του 2022 που θα διατεθεί στην κοινωνία.

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι γενναία η νέα επιδότηση που θα πάρουν οι πολίτες για τα καύσιμα, και πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου.

Σε ότι αφορά το πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, είπε πως οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα είναι εύκολες. Ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν πιο εντατικοί οι έλεγχοι στην αγορά για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα παρέμβαση είπε πως έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Για την επενδυτική βαθμίδα δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια δημοσιονομική σταθερότητα, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τετραετίας, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα προσφυγής της χώρας μας σε μνημόνιο.

Δείτε επίσης: Δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 29 Ιουλίου