Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμιση υποδομών και την ενίσχυση ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.
«Θέλω να δουλέψουμε όλοι μαζί για την αθλητική Θεσσαλονίκη. Να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε η Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί, να αποκτήσει πλούτο, μέσα από ένα όχημα που λέγεται Αθλητισμός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων». Κάλεσμα ενεργοποίησης και συστράτευσης απηύθυνε το απόγευμα της Δευτέρας (03/7) ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης στη δεύτερη ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε για τον Αθλητισμό ο συνδυασμός «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» στο Αμφιθέατρο του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, Ολυμπιονίκες, βετεράνοι αθλητές όπως ο Μλάντεν Φούρτουλα, το ΔΣ του ΓΣ Ηρακλής, ο Αντιπρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ Δημοκράτης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ Σάββας Λόρτος, ο Πρόεδρος της ΕΠΕΣΘ Νικόλαος Δατσέρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Χειροσφαίρισης Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σαουλίδης, Πρόεδροι ναυταθλητικών σωματείων, Πρόεδροι Επιτροπών και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών κ.α.
Στο επίκεντρο του προβληματισμού τέθηκαν σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν την πόλη, όπως η ανεπάρκεια αθλητικών υποδομών, τα μείζονα προβλήματα προσβασιμότητας, η μη διεκδίκηση της φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Σε ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης ο ίδιος ο επικεφαλής του συνδυασμού, ο οποίος κάλεσε στο βήμα οκτώ προσωπικότητες από όλο το φάσμα του αθλητισμού, που ανέλαβαν να καταγράψουν την πραγματικότητα του σήμερα και να παρουσιάσουν σκέψεις και προτάσεις, ώστε να γίνει ακόμη πιο ισχυρό το μήνυμα πως «η Θεσσαλονίκη ευ αγωνίζεται» και διεκδικεί τη νέα αθλητική της ταυτότητα.
Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία από ευρωπαϊκά προγράμματα της τάξεως των 500 εκ. ευρώ για τη στήριξη ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων τα οποία, δυστυχώς, δεν έχει εκμεταλλευτεί κανένας δήμος τόνισε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αδαμίδης.
«Τα ερασιτεχνικά σωματεία θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πηγές χρηματοδότησης και θα ήταν ευχής έργο, ο Στέλιος Αγγελούδης ως δήμαρχος, να αξιοποιήσει το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο» προσέθεσε. «Εάν ρωτήσετε το σημερινό δήμαρχο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχω σοβαρές αμφιβολίες αν ξέρει. Αυτό δείχνει πολλά..» καταγγέλλοντας την απουσία διεκδικητικότητας για την εξασφάλιση κονδυλίων για τις αθλητικές υποδομές της πόλης.
Ιδιαίτερη αναφορά στα μείζονα προβλήματα προσβασιμότητας που, όπως ανέφεραν, υπάρχουν σε όλα τα κολυμβητήρια της πόλης για τους αθλητές με αναπηρίες έκαναν η παγκοσμιονίκης της κολύμβησης Μαρία Τσάκωνα και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΟΜ ΑμεΑ Στέφανος Φάσιας. «Δεν μας αρκούν τα δύο κολυμβητήρια. Έχουμε πολλούς κολυμβητές, έχουμε ιδιαίτερο αθλητισμό, ο κάθε αθλητής με αναπηρία έχει τον προσωπικό προπονητή του» τόνισε ο κ. Φάσιας και επισήμανε ακόμη το ζήτημα της πενιχρής χρηματοδότησης τη Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η συμμετοχή των αθλητών-αθλητριών σε πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις.
«Το ποδόσφαιρο στη Θεσσαλονίκη έχει ανάπτυξη. 24.000 αθλητές βρίσκονται κάθε Σαββατοκύριακο στα γήπεδα του νομού μας» σχολίασε ο Πρόεδρος της ΕΠΣΜ Σάββας Δημητριάδης. Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα των υποδομών: «Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αξιοποίηση συγκεκριμένων χώρων που μπορούν να γίνουν ποδοσφαιρικοί χώροι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της -δεδομένης- έλλειψης γηπέδων» ανέφερε. «Έχουμε ένα – δύο γήπεδα τα οποία είναι ασυντήρητα, όπως το γήπεδο της Τριανδρίας όπου αθλούνται χίλια παιδιά και ένα προπονητήριο στη Μαλακοπή όπου υπάρχουν ζητήματα και με τα αποδυτήρια», προσέθεσε.
«Να μη μείνουμε στα λόγια, να γίνουν πράξεις κάποια πράγματα. Χρειάζεται συνεργασία, πολιτική βούληση και γνώση για να φέρουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα» ανέφερε ο Γιάννης Σωσσίδης, πρόεδρος της ΧΑΝΘ και της Επιτροπής Διοίκησης του Εθνικού Καυτανζογλείου Σταδίου. «Η Πολιτεία χρειάζεται ως αρωγός και συμπαραστάτης. Αναγνωρίζουμε πως οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι αλλά πρέπει να αξιοποιούνται με στόχευση και κοινωνικά κριτήρια» υποστήριξε. Όσο αφορά στο Δήμο, ο κ. Σωσσίδης σημείωσε πως είναι σημαντικό να γνωρίζει ποια είναι τα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του, να τα χαρτογραφήσει, να τα φέρει σε επαφή για κοινές δράσεις για να αξιοποιήσει τη δυναμική τους. Στο θέμα της φιλοξενίας μεγάλων διοργανώσεων ο κ. Σωσσίδης το συνέδεσε άμεσα με το ζήτημα των προβληματικών υποδομών της πόλης και στάθηκε στο Καυτανζόγλειο, το «Ολυμπιακό Στάδιο» όπως είπε, της Θεσσαλονίκης, το οποίο «κανείς δεν έχει σκύψει από το 2004 μέχρι σήμερα με πραγματική διάθεση φροντίδας και επίλυσης των προβλημάτων».
Ο Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας, Κώστας Τριγκώνης, ανέφερε πως εξαιτίας του θαλάσσιου μετώπου η Θεσσαλονίκη είναι ιστορικά συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο και είναι ιδανική για τη διοργάνωση μεγάλων ιστιοπλοϊκών γεγονότων στη θάλασσα. «Έχουμε πολύ καλές πίστες, έχουμε υποδομές, έχουμε Ομίλους, είναι αναγκαίες οι συμπράξεις ώστε να προωθήσουμε τον θαλάσσιο ιστιοπλοϊκό αγωνιστικό τουρισμό, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή πλούτου για την πόλη¨.
Την πρόταση του για τη σύσταση ενός γραφείου για θέματα αθλητικού ιδεώδους και περιεχομένου, «το οποίο θα στελεχώνεται από προπονητές και τελειόφοιτους των ΤΕΦΑΑ και με ραντεβού θα δίνουν στις οικογένειες τις πληροφορίες που λείπουν» κατέθεσε ο Χρήστος Γαρέφης, παγκόσμιος πρωταθλητής τριάθλου.
Ο Άκης Τσαλίκης, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τις ναυταθλητικές δράσεις και τον άμεσο, θετικό αντίκτυπο τους στον τουρισμό, στην οικονομία και στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, όπως έχει ήδη καταγραφεί στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα ιστιοπλοΐας που έχει φιλοξενήσει ο ΝΟΘ.
Δείτε επίσης: Οικονόμου: «Αιώνιος έπαινος στην Εθνική ομάδα του 2004»