Πέτσας: «Η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της – Καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας»
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Πέτσας: «Η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της – Καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας»

«Η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης (2/7).

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε εκτενώς στο άνοιγμα του τουρισμού και το σχέδιο βάσει του οποίου πραγματοποιείται. Παράλληλα, έκανε ενδελεχή αναφορά στα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και επανέλαβε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει προτεραιότητα και πως δεν θα γίνει καμία έκπτωση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Παρακολουθήστε σε video όσα είπε ο κ. Πέτσας:

Ποιοι μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα

«Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, και για όσους ταξιδεύουν για ουσιώδεις μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους εργασίας, υγείας και επανένωσης οικογενειών».

Όσον αφορά τους Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται».

Οι χώρες που πήραν το «πράσινο φως»

Κατόπιν, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις χώρες οι πολίτες των οποίων μπορούν να ταξιδεύουν, πλέον, στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους της Αλγερίας, της Αυστραλίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, του Μαρόκου, του Μαυροβουνίου, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Κορέας, της Ρουάντα, της Σερβίας, της Ουρουγουάης, της Ταϋλάνδης, της Τυνησίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «για τους κατοίκους της Κίνας το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων εξετάζεται με βάση την αμοιβαιότητα».

Όσον αφορά τις διεθνείς πτήσεις, «μπορεί να γίνονται προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Δεν επιτρέπονται μέχρι τις 15/7 απ’ ευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία».

Οι πύλες εισόδου

Αναφερόμενος στις πύλες εισόδου στη χώρα, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε:

«Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες πύλες εισόδου είναι ανοιχτά τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας».

Οι υποχρεώσεις των τουριστών

Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η Ελλάδα άνοιξε – κάτω από τους συγκεκριμένους περιορισμούς – τις πύλες της στις τουριστικές ροές, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών μας».

Ως εκ τούτου, «στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr».

Όπως εξηγησε ο κ. Πέτσας, «μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου, υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι, οι επισκέπτες μπορεί αν συμπληρώνουν το PLF ακόμη και στο check-in λίγο πριν την αναχώρησή τους, ή ακόμη και αμέσως κατά την άφιξή τους στην πατρίδα μας».

Στοχευμένοι έλεγχοι βάσει αλγορίθμου

«Για την προστασία της υγείας όλων, Έλληνες γιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, με βάση το οποίο οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους», σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και πρόσθεσε:

«Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο χθες, σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5.889 τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα.

Ακριβώς επειδή τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα. Επομένως, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους. Σκοπός άλλωστε είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων, ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα».

Όπως εξήγησε, «παρακολουθούμε στενά – και θα συνεχίσουμε καθημερινά να το κάνουμε – σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Έτσι ώστε, τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται, ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες, να επιβραδύνονται».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση  την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», πρόσθεσε.

Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Αναφερόμενος τη δημόσια υγεία, ο Στέλιος Πέτσας υπενθύμισε ότι μία από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, είναι να χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορονοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα και διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες.

«Η προσπάθεια ξεκίνησε και συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς», ανέφερε ο κ. Πέτσας, εξηγώντας:

– Τον Ιούλιο του 2019, η χώρα μετρούσε μόλις 557 κλίνες εντατικής θεραπείας και αυτές, χωρίς δυνατότητα να νοσηλεύσουν νοσούντες από κορονοϊό.

– Μέσα στην κρίση πετύχαμε να φτάσουμε τις 1.017 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

– Με τις νέες δωρεές θα φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ μέχρι το τέλος του 2020. Σημειώνεται ότι η τελευταία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – για την οποία έγινε χθες ειδική εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό –  αφορά στη  δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Έτσι, μέσα σε 1μιση χρόνο διακυβέρνησης, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στα 11 με 12 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Δηλαδή, θα φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από ουραγός που ήμασταν πέρυσι τέτοιο καιρό.

– Σημειώνεται ακόμη ότι οι προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών έχουν φτάσει τις σχεδόν 5.000.  Και όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός χθες «θα κρατήσουμε αυτή την προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να μείνουν, όχι για να φύγουν».

Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Όσον αφορά τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, ο κ. Πέτσας ανέφερε:

«Πρέπει να βρούμε – όπως συνέχισε ο πρωθυπουργός – σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του κράτους, το οποίο απεδείχθη ότι είναι αναντικατάστατο, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών. Να έρθουμε μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και από κοινού να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τις δωρεές– για τις οποίες επαναλαμβάνουμε την ευγνωμοσύνη μας- η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα ταιριάζει τις επιθυμίες των δωρητών με τις ανάγκες του Συστήματος Υγείας. Αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια έτσι ώστε ο κάθε δωρητής να γνωρίζει πού πηγαίνουν τα λεφτά του».

Το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις

Αφού έκλεισε το κεφάλαιο τουρισμός – προστασίας της δημόσιας υγείας, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, για το οποίο έχει ασκηθεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βάλει τέλος  στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών», τόνισε και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης. Μόνο το Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά είχαμε 80 πορείες και συγκεντρώσεις και τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλες 60 περίπου.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται. Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εξάλλου, «το νομοσχέδιο δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών».

«Είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε:

«Ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Αλιβιζάτος και Μανιτάκης.

Καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων».

Στο Ελληνικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφερθείς στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Παρασκευή (3/7) το χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Εκεί όπου «μετά από 20 χρόνια, μπήκαν επιτέλους μπουλντόζες για να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη».

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρόκειται για ένα έργο που:

-Αξιοποιεί έκταση 6.200 στρεμμάτων σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής και της Χώρας μας.

-Περιλαμβάνει, με δαπάνες του επενδυτή, όλα τα αναγκαία δίκτυα υποδομής όπως, οδοποιίας, 50 χλμ πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, τραμ, και λοιπών δικτύων.

-Δημιουργεί ένα τεράστιο πνεύμονα πρασίνου έκτασης 2.000 στρεμμάτων (αντίστοιχης έκτασης με το Hide Park του Λονδίνου), με πολλαπλές δραστηριότητες και μια ελεύθερης πρόσβασης παραλία έκτασης 1 χλμ.

-Αγγίζει το ποσό των 8 δις. Ευρώ.

-Δημιουργεί 12.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 70.000 θέσεις εργασίας στη φάση της ανάπτυξής του.

Πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο και την όψη του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Απάντηση σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά

Την Παρασκευή, εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει σε ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για την οικονομία και την εργασία.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο πρωθυπουργός, αναμένεται να αναπτύξει τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση για να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας και την επιχειρηματικότητα. Οι πρωτοβουλίες αυτές, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το πρόγραμμα «Συνεργασία», τις ασφαλιστικές εισφορές και τη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου.

Δείτε ακόμη:
Πέτσας: Η Ελλάδα προχωράει στο επόμενο βήμα στις ταξιδιωτικές ροές

Loading