Στη Διάσκεψη για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας ο Δένδιας – Η Ελλάδα θα προσφέρει στην ανοικοδόμησή της

Ο υπουργός πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις στα πλαίσια της Διάσκεψης

Σε δείπνο εργασίας της Διάσκεψης για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας συμμετείχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Διάσκεψη ήταν Αρχηγοί Κρατών, Κυβερνήσεων αλλά και υπουργοί 40 χωρών, ενώ επίσης βρέθηκαν και εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς. Ο υπουργός υπογράμμισε την ελληνική συνεισφορά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας.\

Ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα θα δώσει το παρών στην ανοικοδόμηση της χώρας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του κράτους. Ο υπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο της Ελβετίας Ignazio Cassis ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος για τη στάση της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη διμερώς προσφέρει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ συνεχίζει να συνεισφέρει μέσω των σχετικών προγραμμάτων της ΕΕ.

Ο υπουργός βρέθηκε και με τον Κροάτη ομόλογό του, Gordan Grlic-Radman και συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, αλλά και για τα όσα συμβαίνουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Δένδιας βρέθηκε και με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Jeppe Kofod ε τον Έλληνα ΥΠΕΞ να εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την εγκληματική ενέργεια στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης.

Με αφορμή την ένταξη της Δανίας στην ΚΠΑΑ, εξέτασαν εν συντομία το ζήτημα της επικείμενης ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι δυο αυτές χώρες.

Επίσης ο Έλληνας υπουργός κάλεσε την υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ολλανδίας κυρία Liesje Schreinemacher να βρεθεί στην Αθήνα έτσι ώστε να συζητηθούν θέματα εμπορίου τα οποία αφορούν τις δύο χώρες, αλλά και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής.

Τέλος, ο ΥΠΕΞ είχε την πρώτη του συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών του Λιχτενστάιν, κυρία Dominique Hassler. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων αλλά και στην ελληνική υποψηφιότητα για το ΣΑ ΟΗΕ.

(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)

Δείτε επίσης: Στην Ελβετία ο Ν. Δένδιας για τη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας