Ενίσχυση συμμαχιών, επενδύσεις και Ομογένεια στην ατζέντα επαφών του Κυρ. Μητσοτάκη
Στις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα μετάσχει από σήμερα και για τρείς ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ελληνική αποστολή να αποβιβάζεται στην έδρα του πιο πολυσυλλεκτικού διεθνούς οργανισμού, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην νεότερη ιστορία του.
Πανδημία, Αφγανιστάν και AUKUS αποτελούν τα αγκάθια της ατζέντας της Γενικής Συνέλευσης.
Το διαλλακτικό κλίμα που επικρατεί κάθε χρόνο στην Νέα Υόρκη μεταξύ των αντιπροσωπειών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση αποτελεί παρελθόν, καθώς οι ανακατατάξεις στο διεθνές σύστημα από το τρίπτυχο πανδημία – Αφγανιστάν – AUKUS αποτυπώνονται σε παράλληλους μονολόγους στο βήμα της Συνέλευσης, αλλά και αντικρουόμενες επιδιώξεις ακόμη και μεταξύ παραδοσιακών συμμάχων.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ενισχύσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια, που αποπνέει η χώρα
Έμφαση στην ισχυροποίηση της Ελλάδος διεθνώς μέσω της ενίσχυσης του δικτύου συμμαχιών της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ανάδειξη της θετικής προοπτικής, που διανοίγεται για την ελληνική οικονομία με άμεσο στόχο να καταστεί αυτή πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων, αλλά και σύσφιξη των σχέσεων με την Ομογένεια, αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να καταδείξει, πως η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τα νέα «στοιχήματα» της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.
Το ζήτημα, εξάλλου, της από κοινού καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης πρόκειται να έχει περίοπτη θέση στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ώρα Νέας Υόρκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπενθυμίσει τις σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά και τους μετρήσιμους στόχους, που έχει ήδη υιοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας πως η ανάληψη αποφασιστικής δράσης επείγει, ειδάλλως, όπως τόνισε και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( EUMED9 ) οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για όλους.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, μετέχοντας είτε σε δείπνα εργασίας, όπως αυτό με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είτε θα έχει διμερείς επαφές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η συνάντησή του με τον Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ, με τον οποίο διατηρεί πυκνή επικοινωνία, μετά τη γνωριμία τους στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και ξεκίνησε μια σειρά επενδύσεων και δωρεών της εταιρίας στην Ελλάδα.
Το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το Ground Zero με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.
Παρέμβαση του Ν. Δένδια στη συνάντηση του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στα δικαιώματα που σχετίζονται με τη προστασία των γυναικών και των κοριτσιών. Για τον λόγο αυτό, υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα δικαιώματα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία πρέπει να καταβάλει συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες για να διασφαλίσει τη προστασία τους.
Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος στην προστασία των δημοσιογράφων και του σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης.
Το δεύτερο σκέλος της παρέμβασης του ΥΠΕΞ κάλυψε τις ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις της κρίσης στο Αφγανιστάν, οι οποίες σχετίζονται με τη παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Ως εκ τούτου, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία της ΕΕ με τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν ώστε να αποφευχθεί το σενάριο της επανάληψης μαζικών μεταναστευτικών ροών και να μην υπάρξει μια νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες που επιθυμούν να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα.
Στην Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου για το Αφγανιστάν και ιδίως την προστασία γυναικών και κοριτσιών, η οποία διοργανώθηκε από την Αυστρία στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. pic.twitter.com/S6YYAAyNb4
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 21, 2021
Δείτε επίσης: Τουρκία: Εκνευρισμός του Ερντογάν για τη στάση του Μπάιντεν (vid)
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο με ιερέα σε μπουζούκια προκαλεί αντιδράσεις
- Έρχονται άλλες δυο παραιτήσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Κεφαλονιά: Τραγική απώλεια 42χρονης μητέρας σε πυρκαγιά
- Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση οικοδόμων με εργασιακά αιτήματα του κλάδου
- Στρατηγική του Μαξίμου για το μέτωπο κατά του ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr