Στη Ρώμη σήμερα ο Μητσοτάκης – Διπλωματικό «σπριντ» της Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει το απόγευμα στη Ρώμη όπου στις 20:30 ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι, στο Palazzo Chigi.

Νωρίτερα σήμερα, στις 11:00 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν μπιν Αχμάντ Σουλτάν Τζάμπερ (Dr. Sultan bin Ahmad Sultan Al Jaber).

Το κατώφλι του Palazzo Chigi στη Ρώμη, θα περάσει αργότερα μετά τις 20.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

Πρόκειται για μία επίσκεψη που γίνεται υπό τη σκιά του αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών και τον κίνδυνο να φρενάρει την δυναμική της Γαλλίας στην κοινή προσπάθεια της Ευρωπαϊκής προοπτικής. Υπό αυτή τη συγκυρία ο ρόλος του Μάριο Ντράγκι καθίσταται ακόμη πιο ενεργητικός για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα  και αυτό σπεύδει να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Θέμα συζήτησης θα αποτελέσει σαφώς και η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια τον Ιταλό ομόλογό του για όλες τις προκλήσεις της Άγκυρας και θα περιγράψει πως έχουν κλιμακωθεί βήμα – βήμα και μέρα την ημέρα το τελευταίο διάστημα. Η Ανατολική Μεσόγειος και η ένταση που έχει προκληθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν αφορά άμεσα και την Ιταλία.

Παράλληλα, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και η ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις τιμές της ενέργειας και την επισιτιστική κρίση θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση. Η Ιταλία βρίσκεται άλλωστε με την “πλάτη στον τοίχο”, καθώς τα επιτόκια της αυξάνουν και η αναχρηματοδότηση του χρέους της καθίσταται δύσκολη εξίσωση.

Πιο πρόσφατα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι είχαν σε συνεννόηση αναλάβει την πρωτοβουλία για την “ενεργειακή Σύνοδο του Νότου“, τη Σύνοδο της Ρώμης για την ενέργεια που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία είχαν μετάσχει, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα.

Εκεί ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι η Ε.Ε. οφείλει να επιδείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξε κατά την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου με αιχμή της τιμές της ενέργειας. Είχε τονίσει ακόμα, όπως ο κ.Μητσοτάκης, την ανάγκη να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δείτε επίσης: Μεγάλη φωτιά στην Τουρκία αυτήν την ώρα – Φαίνονται οι φλόγες από το Μαρμαρίς στη Σύμη (pics)