ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI

Στη Σλοβενία ο Κ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής: «Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις για τα Δ. Βαλκάνια»

Στη Σλοβενία βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ) αλλά και για την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων – Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, θα ενημερώσει του ομολόγους του για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

Την ανάγκη επιτάχυνσης της συζήτησης για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, και την ανάληψη ξεκάθαρων δεσμεύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια αναφορικά με την ενταξιακή τους προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίο και στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

propoli
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύνοδο Ε.Ε -Δυτικών Βαλκανίων στην Σλοβενία. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα υποδέχεται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο πλαίσιο της Συνόδου, είπε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, θα ενημερώσει τους εταίρους της χώρας μας για την πολύ σημαντική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Γαλλία.

Στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθεί η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και την πεποίθηση για την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης η οποία για πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό.

Στο σημερινό δείπνο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά θέματα που αφορούν την παγκόσμια εξωτερική πολιτική. Θα είναι μία ευκαιρία για μένα να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πολύ σημαντική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας που υπογράψαμε με την Γαλλία. Και να επαναλάβω ακόμα μια φορά την ανάγκη να επιταχυνθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Πρέπει, επιτέλους, η Ευρώπη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τουλάχιστον τη διαδρομή ευθυγράμμισης της οικονομικής της ισχύος με την γεωπολιτική της δύναμη. Ελπίζω, σήμερα, να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε, αναλυτικά, αυτή τη συζήτηση».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI

Δείτε επίσης: Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο για την αύξηση των τιμών στην ενέργεια προτείνουν Ελλάδα και άλλες 4 χώρες της ΕΕ

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading