Στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στο τραπέζι η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στο τραπέζι η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρέμβει και για το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ουκρανία, η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και η οικονομία είναι τα θέματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε σήμερα στο διεθνές τερέν για τη Σύνοδο Κορυφής και μπορεί από την ατζέντα να απουσιάζει ένα μεγάλο θέμα, όπως αυτά που απασχόλησαν τους Ευρωπαίους σε προηγούμενες Συνόδους, πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε αυτή να μην εξαντλείται στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Είναι πρόσφατη, άλλωστε, η «ντιρεκτίβα» από το Eurogroup ότι το επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την οδό των απευθείας επιδοτήσεων και να επιστρέψουν σε πιο «συμβατικούς» κανόνες.

Για την «πολιτικοποίηση» της συζήτησης για τους οικονομικούς κανόνες, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει τον συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία κ.α.). Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως η ύπαρξη κανόνων που αναντίρρητα θα πρέπει να τηρούνται δεν θα πρέπει να υπονομεύουν τις αναγκαίες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς που ήταν στη «βιτρίνα» του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. «Η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα, όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεοτυπικές προσεγγίσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πρόταση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα παρέμβει και για το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων – γι΄αυτό το ζήτημα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική πρόταση μέσω non paper στα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που έλαβε γνώση του εν λόγω non paper, «…η χώρα θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά – νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια».

Το πρόγραμμα και τα θέματα του Συμβουλίου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκινούν τις εργασίες τους στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) με ένα γεύμα με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνάντησή τους με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, γύρω στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Πρώτο θέμα στις εργασίες του Συμβουλίου είναι η Ουκρανία. Στην αρχή της συνάντησης ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ακλόνητη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των εργασιών για λογοδοσία της Ρωσίας και της κατάσχεσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή-πρόσκληση προς τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, «το σημαντικότερο είναι ότι η ΕΕ εργάζεται για την επείγουσα κλιμάκωση της παραγωγής και της παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία, με στόχο να παρασχεθούν στη χώρα 1 εκατομμύριο οβίδες πυρομαχικών μέσα στους επόμενους 12 μήνες και να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση». Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ θα χρειαστεί να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να υπογραμμίσει τη δέσμευσή του να «διατηρήσει και να αυξήσει τη συλλογική πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω πιθανών πρόσθετων περιοριστικών μέτρων».

Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και η περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Θα εξεταστούν τρόποι για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής βάσης της ΕΕ και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα πρέπει να επιμείνουν στην «κινητοποίηση των υφιστάμενων κεφαλαίων και των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών μέσων» για τη στήριξη στρατηγικών βιομηχανικών τομέων. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αποκλείεται ορισμένοι ηγέτες να αναφερθούν στην ιδέα του Ταμείου Κυριαρχίας, ωστόσο το θέμα αυτό θα συζητηθεί περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να έχουν μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική πολιτική της ΕΕ, υπό το φως του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου.

Ακολουθεί το θέμα της ενέργειας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, θα εξεταστεί η εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής και η Σουηδική Προεδρία θα ενημερώσουν σχετικά με το θέμα αυτό. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υπενθυμίσουν ότι η μετανάστευση είναι μια «ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε αυτό το θέμα τον Ιούνιο.

«Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ» την Παρασκευή

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, στις 24 Μαρτίου, θα γίνει η λεγόμενη «Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ», σε περιεκτική μορφή, όπου οι Πρόεδροι της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Eurogroup Πασκάλ Ντοναχιου, θα ενημερώσουν τους ευρωπαίους ηγέτες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Αναμένεται να συζητηθεί και η πρόσφατη αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών, λόγω της χρεοκοπίας αμερικανικών τραπεζών και της αναταραχής της ελβετικής τράπεζας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και ανταλλαγή απόψεων για την οικονομική διακυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη νομοθετική της πρόταση στις αρχές Απριλίου. «Κάποιοι ηγέτες ζητούν να υπάρξει μια πραγματική συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση, επειδή πιστεύουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το κατάλληλο πολιτικό επίπεδο γι’ αυτή τη συζήτηση», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτή τη Σύνοδο, αλλά είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το ζήτημα αυτό, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης για ΑΣΕΠ: «Αν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, οι προσλήψεις θα πρέπει να τρέχουν πιο γρήγορα»

Loading

Play