Στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Βαρουφάκης – Παρουσίασε το νέο του βιβλίο «Το άλλο τώρα» (pics&vid)

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΜεΡΑ 25, για να παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Το άλλο τώρα»

Ρεπορτάζ: Ντιέγκο Σάεζ – Παπαχρήστου

Πρόκειται για ένα βιβλίο «πολιτικής επιστημονικής φαντασίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο politic.gr, το οποίο «προσπαθεί να δει πως θα μπορούσαμε την τεράστια κρίση του καπιταλισμού το 2008, εμείς οι προοδευτικοί αριστεροί που οραματιζόμαστε μια μη καπιταλιστική κοινωνία, πως θα μπορούσαμε να είχαμε χρησιμοποιήσει αυτό το 2008 όχι για να γίνει σοσιαλισμός για τους τραπεζίτες και αυστηρή λιτότητα για τους λαούς όλου του κόσμου, αλλά για να χτιστεί μια τεχνολογικά προηγμένη φιλελεύθερη σοσιαλιστική κοινωνία χωρίς ιδιωτική κτίση των μέσων παραγωγής».

Ο κ. Βαρουφάκης προσπαθεί να εκφράσει όλα αυτά, μέσα από μια μυθιστορηματική αφήγηση.

Τρεις φίλοι, εν έτει 2025, ανακαλύπτουν πως κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ο χωροχρόνος σκίστηκε στα δύο, διχάστηκε σε δύο τροχι΄ςς, αφενός σε αυτό που ζούνε – και που ζούμε και εμείς – τώρα και αφετέρου σε «ένα άλλο τώρα», έναν μετακαπιταλιστικό κόσμο όπου η δημοκρατία βιώνει το πλήρες νόημα της.

«Για εμάς που δηλώνουμε και έχουμε μεγαλώσει ως αριστεροί ένα καίριο ερώτημα, εάν δεν μας αρέσει ο καπιταλισμός, είναι πως θα μπορούσε ο κόσμος να λειτουργεί χωρίς καπιταλισμό. Είναι ένα ερώτημα που το απέφευγα όλη μου την ζωή, έπαψα να το αποφεύγω και έγραψα το βιβλίο», δήλωσε στο politic.gr ο κ. Βαρουφάκης σημειώνοντας πως «Θα ήθελα οποίος το διαβάσει, είτε είναι αριστερός είτε είναι δεξιούς, είτε είναι υπέρ του καπιταλισμού είτε εναντίον του, να το ευχαριστηθεί και να δει ένα κομμάτι του εαυτού του ή του εαυτού της μέσα από αυτό».

Τον κ. Βαρουφάκη προλόγισαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο συγγραφέας Τέλλος Φίλης και ο καθηγητής στο Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανός.

Ο κ. Στυλιανός μίλησε για ένα «συναρπαστικό βιβλίο», ένα «διαμάντι», όπως το χαρακτήρισε, ενώ ο κ. Φίλης, μνημονεύοντας και αυτός το βιβλίο, δήλωσε πως παρά το γεγονός πως αποτελεί ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας μιλά βαθύτατα για την πραγματικότητα την οποία ζούμε και για το τι μπορούμε να αλλάξουμε σε αυτήν.

Δείτε επίσης: 18η ΔΕΒΘ: Με μικρούς μαθητές της Πολίχνης μίλησε η ΠτΔ – Το ποίημα που της αφιέρωσαν (pics&vids)