Την έντονη ανησυχία του για την απροθυμία των νέων να ακολουθήσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με αποτέλεσμα να καταγράφονται εκατοντάδες κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές της χώρας, δημοσιοποιεί ο Θεόδωρος Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την μελλοντική αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως σημειώνει, εφόσον οι στρατιωτικές σχολές πάψουν να βρίσκονται ψηλά στην προτίμηση των νέων κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τους, τα επόμενα χρόνια είναι ορατό το ενδεχόμενο ο Ελληνικός Στρατός να μείνει «ορφανός» από στελέχη, η παρουσία των οποίων κρίνεται και είναι απαραίτητη για τη χώρα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης από τον κ. Καράογλου αποτέλεσε το γεγονός ότι ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων για το 2024, οι κενές θέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις ανήλθαν φέτος στις 460, με αποτρεπτικό παράγοντα να είναι και η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις, που δεν επέτρεψε την είσοδο ενδιαφερομένων στις στρατιωτικές σχολές.
Έτσι, στη Σχολή Ευελπίδων-Όπλα από τις 307 διαθέσιμες θέσεις οι κενές είναι 230, στη Σχολή Ικάρων, σε σύνολο 61 θέσεων μένουν κενές οι 14, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού-Όπλα οι κενές θέσεις είναι 148 και στη ΣΜΥΑ-Τεχνικής Υποστήριξης, οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 60.
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Καράογλου καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να επανεξετάσουν άμεσα το υφιστάμενο πλαίσιο εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και να υιοθετήσουν δέσμη μέτρων, όπως η μισθολογική εξέλιξη, που θα δίνει κίνητρο στους νέους μας να στελεχώνουν αριθμητικά και ποιοτικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.