Ψηφίζεται σήμερα (11/4) στην Ολομέλεια της Βουλής η συμπληρωματική τροπολογία, που θα βάλει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.
Η βελτιωτική ρύθμιση που αποτρέπει τη συμμετοχή στις κάλπες εγκληματικών οργανώσεων, αναμένεται να ψηφιστεί από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται είτε να απέχει από την ψηφοφορία είτε να μετέχει αλλά να δηλώσει «παρών».
Μιλώντας στο MEGA ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δήλωσε πως η ουσία είναι να θωρακιστεί η Δημοκρατία.
«Το μείζον είναι ότι πρέπει να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία. Η αρμοδιότητα για την κρίση ποια κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές ανήκουν ιστορικά στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. Η νομοθεσία που ήδη έχει περάσει και στηρίχτηκε σε διαχωρισμό της συνύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης στη μορφή κόμματος παίρνει μία ουσιαστική κρίση», είπε και συμπλήρωσε πως η απόφαση θα είχε μεγαλύτερο κύρος εάν προερχόταν από μείζονα σύνθεση του Αρείου Πάγου.
«Το μείζον είναι να αποτρέψουμε την εγκληματική οργάνωση να αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι θα έχει πολύ περισσότερο κύρος η απόφαση όταν ληφθεί από μείζονα σύνθεση. Προέκυψε ότι είναι δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα η κρίση από το τμήμα και γι’ αυτό κρίθηκε ότι ήταν ασφαλέστερο να πάει σε μείζονα σύνθεση και να δοθεί δυνατότητα σε άλλες δικαστικές και διοικητικές αρχές να υποβάλλουν σχετικά πληροφοριακά σημειώματα σε κρίση του Αρείου Πάγου».
«Κυβερνητικό φιάσκο η τροπολογία»
Από την άλλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για βιασύνη και προχειρότητα σχετικά με την τροπολογία, ενώ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει στο παρελθόν πρόταση έγκριτων συνταγματολόγων που θα έκλεινε οριστικά την πόρτα της Βουλής στον Ηλία Κασιδιάρη.
«Εδώ έχουμε ένα κυβερνητικό φιάσκο. Είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς να μπορεί να λύσει το θέμα, γιατί ακροβατεί, διότι συνταγματικά έχει πρόβλημα. Θέλουμε να βάλουμε «μπλόκο» στον Κασιδιάρη, όχι στο κράτος Δικαίου», είπε και τόνισε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεγεθυνθεί ο κίνδυνος της ακροδεξιάς.
«Τα ζητήματα Δημοκρατίας δεν λύνονται υπονομεύοντας τη Δημοκρατία, με ρυθμίσεις και δικαστικές παρεμβάσεις», κατέληξε ο κος Θεοχαρόπουλος.
Δείτε επίσης: Στον Άρειο Πάγο κρίνεται (εν πολλοίς) ο πήχης της αυτοδυναμίας