Ερώτηση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και της γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Όλγας Γεροβασίλη προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Επίσημες επαφές με ανώτατους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του Κοσσόβου είχε τον Οκτώβριο 2020 ο μέχρι πρότινος βουλευτής της ΝΔ, κ. Ανδρέας Πάτσης.
Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των αξιωματούχων του Κοσόβου οι επαφές του βουλευτή είχαν επίσημο χαρακτήρα, στις οποίες ο τελευταίος μιλούσε για λογαριασμό της χώρας και μάλιστα όχι στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής διπλωματίας, εφόσον όλες οι συναντήσεις αυτές έγιναν με εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κ. Πάτσης παράλληλα προωθούσε και τα συμφέροντα της εταιρίας του.
Στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Κατρούγκαλου, ερωτάται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αν
· Είχε οποιαδήποτε εμπλοκή το γραφείο του Πρωθυπουργού ή μεμονωμένα στελέχη του στην προετοιμασία των παραπάνω συναντήσεων;
· Ήταν ενήμερη η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ και η αρμόδια διπλωματική αρχή στο Κόσοβο για τις παραπάνω συναντήσεις, πολιτικές και επιχειρηματικές, του βουλευτή και είχαν ρόλο στον προσδιορισμό τους; Αν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι αρνητική, σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο όταν έλαβε γνώση ότι πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις αυτές και ανακοινώθηκαν από τους επίσημους λογαριασμούς των αξιωματούχων του Κοσόβου, ως επίσημες συναντήσεις με εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Τον κ. Πρωθυπουργό
Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: Συναντήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση με πολιτική ηγεσία του Κοσόβου
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Ieidiseis που επισυνάπτεται στην παρούσα ερώτηση και επιβεβαιώνεται από δημοσιεύσεις σε κοινωνικούς λογαριασμούς ανώτατων πολιτικών αξιωματούχων του Κοσόβου, ο μέχρι πρότινος βουλευτής της ΝΔ, κ. Ανδρέας Πάτσης, στις 5 Οκτωβρίου 2020 είχε εκεί σειρά επίσημων επαφών στο υψηλότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής συνάντησε τον τότε πρωθυπουργό του Κοσόβου, Avdullah Hoti, την υπουργό Εξωτερικών Meliza Haradinaj-Stublla και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Fehmi Mehmeti. Οι επαφές αυτές έλαβαν εκτεταμένη κάλυψη από τον τοπικό τύπο ως επίσημες συναντήσεις εργασίας. O πρωθυπουργός, στην επίσημη σελίδα του στο Twitter, περιέγραψε ως εξής την συνάντηση του με τον βουλευτή: «Ουσιαστική συνάντηση με τον Έλληνα βουλευτή @patsis_andreas. Πολλές δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ δύο χωρών, ειδικά στον οικονομικό τομέα. Εκτιμώ ιδιαίτερα τις καλές σχέσεις μεταξύ & . Η υποστήριξη της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική στην πολιτική μας πορεία προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, σε ανάρτησή της στο facebook περιέγραψε την δική της συνάντηση ως εξής: «Υποδέχτηκα σήμερα τον Έλληνα βουλευτή κ. Ανδρέα Πάτση, με τον οποίο μιλήσαμε για την πρόοδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Εξέφρασα την ευγνωμοσύνη του Κοσόβου προς την Ελλάδα για την εποικοδομητική συνεργασία τους σε πολλές διαδικασίες που συνδέονται με την ευρωατλαντική μας φιλοδοξία.» Στην ανακοίνωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο Διοικητής Μεχμέτι εξέφρασε την ετοιμότητά του να εμβαθύνει τη συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας να επενδύσει στο Κοσσυφοπέδιο. Από την άλλη, ο βουλευτής κ. Πάτσης ευχαρίστησε τον Διοικητή Μεχμέτι για την υποδοχή και την ενημέρωση που του παρείχε και εξέφρασε την ετοιμότητά του για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κοσόβου στον χρηματοπιστωτικό τομέα».
Παράλληλα, ο κύριος βουλευτής είχε σειρά επιχειρηματικών επαφών ως εκπρόσωπος της εταιρίας JPA, με αρκετούς άλλους υπουργούς. Έτσι περιγράφεται μία από αυτές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: «Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου, κ. Blerim Salahi, καλωσόρισε τον Ανδρέα Πάτση, συνεχίζοντας μια μακρά σειρά επισκέψεων και συμφωνιών της JPA στην αγορά του Κοσόβου. Στη συνάντηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών, συζητήθηκαν μια σειρά από διαδικαστικά θέματα που θα βοηθήσουν πολύ στην υλοποίηση επενδύσεων και στην εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών», σημειώνεται στην ανακοίνωση αυτή».
Είναι προφανές από όλα τα παραπάνω ότι οι επαφές του βουλευτή είχαν επίσημο χαρακτήρα, στις οποίες ο τελευταίος μιλούσε για λογαριασμό της χώρας και μάλιστα όχι στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής διπλωματίας, εφόσον όλες οι συναντήσεις αυτές έγιναν με εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κ. Πάτσης παράλληλα προωθούσε και τα συμφέροντα της εταιρίας του. Πέραν του θέματος της συνταγματικότητας της συμμετοχής του σε αυτή, ενόψει των ασυμβιβάστων του άρθρου 57 του Συντάγματος, αποτελεί προφανώς μείζον θέμα η σύγχυση πολιτικών και οικονομικών ρόλων και προκύπτει σαφώς ζήτημα ευθυνών όχι μόνον για τον ίδιο τον βουλευτή αλλά και για το ρόλο που διαδραμάτισαν σε όλη αυτή την ιστορία οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ.
Ενόψει των ανωτέρω,
Διατυπώνονται τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:
Είχε οποιαδήποτε εμπλοκή το γραφείο του Πρωθυπουργού ή μεμονωμένα στελέχη του στην προετοιμασία των παραπάνω συναντήσεων;
Ήταν ενήμερη η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ και η αρμόδια διπλωματική αρχή στο Κόσοβο για τις παραπάνω συναντήσεις, πολιτικές και επιχειρηματικές, του βουλευτή και είχαν ρόλο στον προσδιορισμό τους; Αν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι αρνητική, σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο όταν έλαβε γνώση ότι πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις αυτές και ανακοινώθηκαν από τους επίσημους λογαριασμούς των αξιωματούχων του Κοσόβου, ως επίσημες συναντήσεις με εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας;
Δείτε επίσης: Ν. Ηλιόπουλος: «Αντί να δώσει απαντήσεις για τον κ. Πάτση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε το θράσος να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ»