Στην 42η Γενική Διάσκεψη της UNESCO ο Κυρ. Πιερρακάκης

Στην 42η Γενική Διάσκεψη της UNESCO ο Κυρ. Πιερρακάκης

Στην 42η Γενική Διάσκεψη της UNESCO πήρε μέρος ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της Διάσκεψης ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων, που απασχολούν τη χώρα και είναι κυβερνητικές προτεραιότητες. Στην ομιλία του υπουργού, αναδείχθηκε η τεχνητή νοημοσύνη, η σχολική και επαγγελματική εκπαίδευση, οι αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ, θέματα πολιτισμού με αιχμή την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο “σπίτι τους” και η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε το περιεχόμενο της παρέμβασής του σε σχετική ανάρτηση:

“Στο πλαίσιο της 42ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, παρουσιάσαμε τις θέσεις της Ελλάδας. Επιδιώκοντας την εφαρμογή των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη, στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προσανατολίζουμε τη στρατηγική μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Καταστήσαμε υποχρεωτική την προσχολική αγωγή από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Παράλληλα, προωθούμε ένα σύγχρονο μοντέλο δια βίου μάθησης, που συνδυάζει γνώσεις και δεξιότητες, αξιοποιώντας δημιουργικά τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.

Προετοιμαζόμαστε για τις προκλήσεις της νέας εποχής. Με απόφαση του Πρωθυπουργού Kyriakos Mitsotakis συστήσαμε Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την αξιοποίηση και την οριοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, με έμφαση στον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα.

Όσον αφορά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, προωθούμε νομοθετική πρωτοβουλία που θα ενθαρρύνει τις συνέργειες ανάμεσα στις εκπαιδευτικές δομές και τα επαγγελματικά εργαστήρια, με γνώμονα τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της αγοράς εργασίας.

Στην Ανώτατη Εκπαίδευση εφαρμόζουμε πολιτικές για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ. Πολύτιμη είναι η συνεργασία μας με την UNESCO, καθώς πολλές πανεπιστημιακές έδρες τελούν υπό την αιγίδα της, προωθώντας την αειφόρο ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτιστική κληρονομιά.

Στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε στο #ASPnet, το εμβληματικό δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων της UNESCO για την προώθηση των ανθρωπιστικών αξιών, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της Δημοκρατίας.

Στο πεδίο του Πολιτισμού, υποστηρίζουμε το έργο της Επιτροπής Επιστροφής ή Απόδοσης Πολιτιστικών Αγαθών και επιμείναμε στο αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, έναν εθνικό στόχο υψηλής προτεραιότητας.

Τέλος, και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, συνυποβάλαμε με τη Γαλλία και την Πολωνία σχέδιο ψηφίσματος προωθώντας την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η οποία ειδικά στην τρέχουσα τεταμένη περίοδο, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη”.

Δείτε επίσης: Αυξημένος είναι ο κίνδυνος τραυματισμού για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών σε τροχαίο ατύχημα συγκριτικά με τις νεότερες ηλικιακά ομάδες

Loading