Στην Αθήνα σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας – Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη και Δένδια

Στην Αθήνα σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας – Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη και Δένδια

Όπως έχει τονίσει ο Νίκος Δένδιας, το πρόγραμμα Belharra «είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου» της ελληνογαλλικής αμυντικής σύμπραξης.

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, σε μια ιδιαίτερης σημασίας επίσημη επίσκεψη, στον απόηχο της πρόσφατης δήλωσης του Νίκου Δένδια ότι η Ελλάδα εξετάζει την αγορά και τέταρτης φρεγάτας τύπου Belharra από τη Γαλλία.

Πέρα από τη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Λεκορνί θα επισκεφθεί και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας και τη βαρύτητα που αποδίδουν Αθήνα και Παρίσι στις διμερείς σχέσεις.

Στην ευρεία ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι εξελίξεις γύρω από την ευρωπαϊκή άμυνα και τη σχετική βιομηχανική βάση, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφάλειας.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στη «Λευκή Βίβλο για την ευρωπαϊκή άμυνα» – το νέο σχέδιο στρατηγικής επανεξοπλισμού της Ευρώπης – αλλά και στην ανάγκη δημοσιονομικής ευελιξίας για την κάλυψη των αυξανόμενων αμυντικών δαπανών. Ο πρωθυπουργός φέρεται να καλωσορίζει τη δημιουργία ταμείου 150 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ποσό δεν επαρκεί για τις συνολικές ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτίθεται να επαναφέρει το ζήτημα των πυραύλων αέρος-αέρος METEOR και τις αντιρρήσεις της σε ενδεχόμενη εξαγωγή τους προς την Τουρκία. Αν και οι Γάλλοι δηλώνουν ότι το θέμα υπερβαίνει την αρμοδιότητά τους, υποστηρίζοντας πως η ευθύνη ανήκει σε περισσότερες χώρες, η Αθήνα εξακολουθεί να εκφράζει τις επιφυλάξεις της.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση της Αθήνας ότι οι ελληνογαλλικοί δεσμοί έχουν ιστορική συνέχεια και θεμελιώνονται σε κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Δεσμοί που ενισχύθηκαν περαιτέρω με την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας τον Σεπτέμβριο του 2021 – μια συμφωνία, όπως σημειώνει, που εφαρμόζεται ήδη μέσω κοινών ασκήσεων, αποστολών και συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία.

Η παρουσία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ελλάδα για κοινές ασκήσεις αλλά και η επίσκεψη των δύο υπουργών στη φρεγάτα «ALSACE» στο λιμάνι του Πειραιά έρχονται να επιβεβαιώσουν στην πράξη αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση.

Όπως έχει τονίσει ο Νίκος Δένδιας, το πρόγραμμα Belharra «είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου» της ελληνογαλλικής αμυντικής σύμπραξης. Υπενθύμισε ότι ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στην παραγωγή των φρεγατών, ενώ αναφέρθηκε και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Rafale, που ενισχύει περαιτέρω την ελληνική αποτρεπτική ισχύ.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία η οποία έχει ισχύ έως το 2026, ενώ διαθέτει ή αναμένεται να αποκτήσει σειρά γαλλικών οπλικών συστημάτων: από φρεγάτες FREMM και ταχέα περιπολικά, έως νέα υποβρύχια και σύγχρονα αεροσκάφη.

Loading

Play