(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στην Ισπανία για τη σύνοδο κορυφής EUMED9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Αλικάντε της Ισπανίας θα ταξιδέψει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Αυτή είναι η 9η Σύνοδος EUMED9 η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου αλλά δεν διεξήχθη λόγω του ότι νόσησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας με κορονοϊό.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα θέματα που θα συζητηθούν θα αφορούν τρεις θεματικές οι οποίες θα είναι οι: Η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο.

Επίσης θα υιοθετηθεί μια Διακήρυξη η οποία θα σχετίζεται με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην οικονομική διακυβέρνηση, στο περιβάλλον της Μεσογείου, στη Νότια γειτονία, στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Στη Διακήρυξη της προηγούμενης Συνόδου EUMED η οποία έγινε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2021, η στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ ήταν μια σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος, με σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.

Επίσης θα συζητηθεί και το θέμα της ενεργειακής κρίσης. Να αναφερθεί πως αυτή είναι η πρώτη Σύνοδος μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: Μητσοτάκης και Τσίπρας συναγωνίζονται στο ποιος είναι χειρότερος στην υπονόμευση των θεσμών