Στήριξη μισθών και μείωση φόρων οι στόχοι του Μαξίμου

Του Σταύρου Οραήλογλου

propoli

Το δίπτυχο στήριξη μισθών και μείωση φόρων αποτελούν τους νούμερο ένα στόχους του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα που οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εντείνουν τις προσπάθειες τους να αμβλύνουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Ήδη, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε μια σειρά μέτρων άμεσης παρέμβασης, μέσω των οποίων η κυβέρνηση στηρίζει τους μισθούς εργαζομένων έως και 100%, την ίδια στιγμή που μειώνει φόρους, ΦΠΑ και ετοιμάζεται να μειώσει ασφαλιστικές εισφορές.

Η γενική πεποίθηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πως τα δημόσια οικονομικά προχωρούν ικανοποιητικά. Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών υπάρχουν χειροπιαστά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία αντέχει.

Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτον: Πριν από τρία24ωρα βγήκαμε στις αγορές, για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και δανειστήκαμε σημαντικό ποσό, με χαμηλό επιτόκιο στο ύψος της αντίστοιχης έκδοσης του προηγούμενου Οκτωβρίου, λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019.

Δεύτερον: Εκδίδουμε μεγαλύτερο ύψος εντόκων γραμματίων, διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορονοϊού επίπεδα.

Τρίτον:  Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Εξίσου θετικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οικονομία  παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εν αναμονή των 32 δισ. ευρώ

Επιπρόσθετα, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αντλήσει από το ταμείο αυτό περίπου 32 δισ. ευρώ. Δεν έχουν όμως συμφωνηθεί ακόμα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής και εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να γίνει  μέσα στον Ιούλιο, στην αρχή της γερμανικής προεδρίας. Πρόκειται για χρήματα τα οποία θα “πέσουν” στην ελληνική οικονομία από το ‘21 και μετά. Χρήματα τα οποία θα υποστηρίξουν τις κεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη ανάπτυξη, τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, αλλά και τις βασικές μας πολιτικές, τη μείωση των φόρων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την υποστήριξη της εργασίας, την κατάρτιση των εργαζομένων.

Loading