Η τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών είναι νωπή και το πένθος βαρύ. Το «μούδιασμα» στην κοινωνία παραμένει, όμως κάθε ημέρα που περνά είναι και ένα βήμα εμπρός προς την κανονικότητα. Η αρχή αυτή αφορά και στο χρόνο προκήρυξης των επικείμενων εθνικών εκλογών. Με το ρολόι των πολιτικών εξελίξεων να κουνά και πάλι τους δείκτες του, όλα δείχνουν ότι η πιθανότερη ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών είναι στις 22 Απριλίου.
Αυτό προκύπτει από το πρόγραμμα της Βουλής, η οποία θα κλείσει για την εορτή του Πάσχα στις 7 Απριλίου και αφού προηγουμένως συζητηθούν και ψηφιστούν τουλάχιστον 10 νομοσχέδιου. Βάσει σχεδίου οι εργασίες θα ξεκινήσουν και πάλι στις 22 Απριλίου, όμως το πιθανότερο είναι εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις 21 Μαΐου, να επισκεφθεί εκείνη την ημέρα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής. Εκτός και αν οι εξελίξεις τα φέρουν με τέτοιον τρόπο που υπάρξει ακόμα μια μετάθεση των εκλογών προς τα πίσω, αυτήν τη φορά για τις αρχές Ιουλίου όταν και ολοκληρώνεται η συνταγματική θητεία της παρούσας Κυβέρνησης.
Διχογνωμία για Δένδια – Παναγιωτόπουλο
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, διότι ουδείς μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια για… προγραμματισμούς, μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στις 22 Απριλίου θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Δηλαδή, θα αντικατασταθεί ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από έναν υπηρεσιακό ενώ το ίδιο θα γίνει και με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Ερωτηματικό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τι στάση θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με τα σημερινά δεδομένα ο πρώτος είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής, ενώ για τον δεύτερο υπάρχουν ενστάσεις κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό που θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου αυτός αναμένεται να είναι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, όντας ο αρχαιότερος των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.
Δείτε επίσης: Οι αποφάσεις Μητσοτάκη για το χρόνο των εκλογών και η σημασία της πολιτικής μνήμης