Στο Κοινοβούλιο για ψήφο το νομοσχέδιο της Αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και η τροπολογία για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π) και τις θυγατρικές της, καθώς και άλλες διατάξεις» εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφο στην Ολομέλεια. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η τροπολογία για την ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, που θα χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις στους οικιακούς λογαριασμούς ηλεκτρισμού για τον μήνα Αύγουστο.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προορίζεται για την αναδιάρθρωση της Ε.Ε.ΣΥ.Π, καθώς και των θυγατρικών της, και αφορά το μετασχηματισμό της σε επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα ενσωματώσει το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ. Το αρχικό κεφάλαιο θα προέρχεται από την επιστροφή 300 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο σχετικά με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Το νομοσχέδιο εισάγεται από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, μετά την θετική ψήφο της ΝΔ. Αντίθετα, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά τοποθετήθηκαν κατά του νομοσχεδίου, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες αναμένονται να τοποθετηθούν αργότερα στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εισάγει την ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, καθοριζόμενη σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, με το ύψος της επιδότησης να ανακοινωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, ώστε οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμαίνονται γύρω στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα. Η εισφορά αυτή ισχύει για τον μήνα Αύγουστο, με δυνατότητα παράτασης έως τρεις μήνες. Επιπροσθέτως, προβλέπεται ότι οι ηλεκτρικοί προμηθευτές θα μεταφέρουν τις αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο Γαία από 1η Αυγούστου. Μέχρι 31 Οκτωβρίου, οι αγρότες που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους, ενώ οι τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου μέχρι την εκκίνηση της συζήτησης στην Ολομέλεια, έχουν κατατεθεί δύο βουλευτικές τροπολογίες. Συγκεκριμένα, όλα τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν προτείνει να προστεθούν διατάξεις που θα ορίζουν ότι το Εποπτικό Συμβούλιο της Ε.Ε.ΣΥ.Π θα εγκαθίσταται με θετική απόφαση τριών τετάρτων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως ισχύει με τις συνταγματικές Ανεξάρτητες Αρχές. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου θα απαιτούν τουλάχιστον τέσσερις θετικές ψήφους. Οποιαδήποτε κενή θέση θα πρέπει να καλύπτεται εντός 90 ημερών με νέο διορισμό, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να ζητήσει την ανάκληση του διορισμού μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου με αιτιολογημένο αίτημα.

Άλλη τροπολογία έχει καταθέσει και η ΚΟ της Νέας Αριστεράς, μέσω των βουλευτών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Δημήτρη Τζανακόπουλου, ζητώντας προσθήκες στην παράγραφο 2 του άρθρου 192 και στο άρθρο 202 του Ν. 4389/2016, ώστε η Ε.Ε.ΣΥ.Π να υποχρεούται να υποβάλλει στη Βουλή και στην αρμόδια Επιτροπή τα στρατηγικά της σχέδια καθώς και την ετήσια έκθεση πεπραγμένων. Η Επιτροπή της Βουλής θα έχει το δικαίωμα να ζητά οποιαδήποτε στοιχείο από την Ε.Ε.ΣΥ.Π, το οποίο πρέπει να παρέχεται εντός 10 ημερών, χωρίς δυνατότητα άρνησης λόγω απορρήτου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading