Στόλτενμπεργκ: “Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Συμμαχία μας” – Τι είπε για Ρωσία και Κίνα

Τι ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Συμμαχία μας» τόνισε αρχικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ήταν μια «πολύ καλή συνάντηση», στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα αναφορικά με τη δέσμευση της Αμερικής στο ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ συμπλήρωσε οτι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν πως σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική οφείλουν να μείνουν δυνατές, μαζί στο ΝΑΤΟ.

«Ειδικά σε μια εποχή που αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία και η Κίνα αμφισβητούν την τάξη που βασίζεται στους κανόνες», υπογράμμισε ο  Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, μια μέρα πριν τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Γενεύη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η σχέση της Συμμαχίας με τη Ρωσία οριοθετείται πλέον στο χαμηλότερο σημείο από τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Οι επιθετικές ενέργειες της Μόσχας αποτελούν απειλή για την ασφάλειά μας. Το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στη διπλή προσέγγιση άμυνας και διαλόγου. Θα διατηρήσουμε τις άμυνες μας ισχυρές, ενώ παραμένουμε έτοιμοι να μιλήσουμε», συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε στην «αυξανόμενη επιρροή της Κίνας», τονίζοντας ότι αποτελεί «πρόκληση» για την ασφάλεια της Συμμαχίας και οι ηγέτες συνέκλιναν στην άποψη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Ανησυχούμε για τις καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας που έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη της Ουάσινγκτον», συμπλήρωσε, αναφέροντας ακόμα ότι η Κίνα επεκτείνει ταχέως το πυρηνικό της οπλοστάσιο με παραπάνω κεφαλές και μεγαλύτερο αριθμό εξελιγμένων συστημάτων.

Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Κίνα συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω ασκήσεων στην ευρωατλαντική περιοχή.

«Ανησυχούμε επίσης για τη χρήση της παραπληροφόρησης από την Κίνα», σημείωσε, καταλήγοντας ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ζήτησαν από την Κίνα να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να ενεργήσει με υπευθυνότητα στο διεθνές σύστημα.

Δείτε επίσης: Ιράν: Οι αρχές δίνουν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο τοπικό εμβόλιο Barekat

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ