Στον Άρειο Πάγο κρίνεται (εν πολλοίς) ο πήχης της αυτοδυναμίας
EUROKINISSI @ Γ. Παναγόπουλος

Στον Άρειο Πάγο κρίνεται (εν πολλοίς) ο πήχης της αυτοδυναμίας

Όπως συμβαίνει στη ζωή, έτσι και στην πολιτική σχεδόν τα πάντα σχετίζονται γύρω από τα μαθηματικά. Αυτός ο άγραφος κανόνας πιστοποιείται και στην περίπτωση συμμετοχής του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις προσεχείς εθνικές εκλογές αφού στον Άρειο Πάγο κρίνεται εν πολλοίς ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Πως συμβαίνει αυτό; Με απλές πράξεις…. Εάν οι «Έλληνες» των Κασιδιάρη και Κανελλόπουλου πάρουν την έγκριση του Άρειου Πάγου ώστε να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και στην κάλπη λάβουν το 3% των ψήφων που θα τους ανοίξει την πόρτα της Βουλής, τότε το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου περιορίζεται κάτω του 6%, γεγονός που απομακρύνει την αυτοδυναμία για οποιοδήποτε κόμμα.

Η 1,5 μονάδα που κάνε τη διαφορά

Αυτό σημαίνει ότι στο δεύτερο γύρο ο νικητής των εκλογών θα χρειάζεται ποσοστό μεγαλύτερο του 39% για να μπορέσει να έχει 151 έδρες καθώς στη Βουλή θα συμμετέχουν επτά κόμματα. Εάν όμως η Βουλή είναι εξακομματική τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας μπορεί να μειωθεί αισθητά στο 37,5%.

Στην Κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πόσο κρίσιμη είναι η 1,5 μονάδα, γι’ αυτό και σήμερα εισάγουν στην Ολομέλεια της Βουλής συμπληρωματική τροπολογία για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων που ενδύονται τη μορφή κόμματος από τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές. Όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, η συμπληρωματική τροπολογία δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στη ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί, αλλά επιδιώκει την ενίσχυση και τη θωράκιση της δικαστικής κρίσης ώστε αυτή να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, όπου κι αν αυτή καταλήξει.

Τι αλλάζει η νέα τροπολογία

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο των συνταγματικών της υποχρεώσεων, κορυφαία των οποίων είναι η θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και η απόκρουση των επιβουλών της και περιλαμβάνει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση.
Η πρώτη προβλέπει ότι η ανακήρυξη κομμάτων θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση, δηλαδή από 10 δικαστές. Και η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.
Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή.

Δείτε επίσης: Αλέξης Τσίπρας: Λέω όχι σε «κυβέρνηση ηττημένων» (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading