Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης θα συναντήσει σήμερα στις 12:00 τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης θα καταθέσει τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί αναφορικά με την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, «από την ανάλυση των οποίων προκύπτουν σημαντικές ανακολουθίες».
Ο υπουργός είχε προαναγγείλει χθες την εξέλιξη αυτή, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το επίμαχο ζήτημα. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν δέχεται «να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών».
Για το συγκεκριμένο περιστατικό στον Έβρο, δήλωσε ότι η χώρα, φυσικά και παρέχει δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου στους “38”, το οποίο εξετάζεται, ενώ παρέχει επίσης τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και, όπου απαιτήθηκε, την απαραίτητη ιατρική βοήθεια.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι η υπόθεση εξετάζεται σε βάθος από τις αρμόδιες αρχές και τα στοιχεία που συλλέγονται αξιολογούνται.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μηταράκης στέλνει στον εισαγγελέα τα στοιχεία των πρόσφατων γεγονότων στον Έβρο. Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, και ειδικότερα με αφορμή, όπως είπε, «τις νέες προσπάθειες εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου», τόνισε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται να είναι η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.
«Στα επίσημα στοιχεία δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί»
Ο κ. Μηταράκης, απαντώντας σε σχετικές επικρίσεις και σχόλια με αφορμή τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, προχώρησε χθες σε μια διευκρινιστική ανάρτηση, αναφερόμενος στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο.
«Διαβάζω διάφορες κριτικές της χθεσινής μου ομιλίας σε ιστοσελίδες της αριστεράς, όμως όλες “ξεχνούν” το πιο σημαντικό: Τέσσερα παιδιά δήλωσε η οικογένεια από τον Εβρο στο ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), 4 διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στα επίσημα στοιχεία δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί. Η υπόθεση στη Δικαιοσύνη», έγραψε ο ίδιος.
Διαβάζω διάφορες κριτικές της χθεσινής μου ομιλίας σε ιστοσελίδες της αριστεράς, όμως όλες "ξεχνούν' το πιο σημαντικό: 4 παιδιά δήλωσε η οικογένεια #Εβρο στο ΕΔΔΑ, 4 διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στα επίσημα στοιχεία δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί. Η υπόθεση στην δικαιοσύνη.
— Νότης Μηταράκης – Notis Mitarachi (@nmitarakis) August 31, 2022
Τα fake news που βλέπει ο Μηταράκης
Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, «οι ίδιοι οι 38 έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη νησίδα, η οποία παρουσιάστηκε από βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι (https://www.channel4.com/news/ngo-calls-for-full-investigation-into-syrians-stranded-on-greece-turkey-border-islet)».
«Καταρχήν στο βίντεο οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στη νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Όμως όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην ελληνική όχθη. Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Πώς έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε. Άλλοι λένε ότι βρήκαν βάρκα από 13/8 αλλά “φοβήθηκαν να περάσουν” ενώ κατά δήλωσή τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους. Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή προ εβδομάδος», είπε ο κ. Μηταράκης.
«Στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας. Η μια αδελφή (Aiwa 9 ετών), λένε στο βίντεο ότι ήταν βαριά άρρωστη για ημέρες (“gravely ill for days”), γεγονός το οποίο δεν ίσχυε, καθώς βρέθηκε σε καλή κατάσταση υγείας. Ομοίως, για την έγκυο γυναίκα, λένε στο βίντεο ότι αιμορραγούσε (“started bleeding”) αλλά σύμφωνα με το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη.
Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα νεκρό παιδί θαμμένο στη νησίδα. Τι ξέρουμε: Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάλι ξένων ΜΜΕ είχε αποβιώσει προ της 10ης Αυγούστου (https://www.aljazeera.com/news/2022/8/10/child-feared-dead-on-greek-islet-where-refugees-are-stranded). Είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς. Το σημειώνω καθώς υπήρχαν στους 38 άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβή στίγμα μέσω app στο κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστο, του σημείου ταφής, της ταφής κ.ά.».
Δείτε επίσης: Κύθηρα: Κατέφθασε και τρίτο σκάφος με 67 πρόσφυγες-μετανάστες