Στρ. Σιμόπουλος: Η λύση που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον σταθμό Βενιζέλου έμεινε 4,5 χρόνια στα χαρτιά

Στρ. Σιμόπουλος: Η λύση που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον σταθμό Βενιζέλου έμεινε 4,5 χρόνια στα χαρτιά

«Η λύση για την οποία συζητούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να γίνει ο σταθμός χωρίς να αποσπαστούν τα αρχαία ήταν μία μη λύση ή μια λύση φάντασμα. Μία λύση που ήταν στα χαρτιά κι επί τεσσεράμισι χρόνια, από την απόφαση Μπαλτά να γίνει ο σταθμός χωρίς να αποσπαστούν τα αρχαία, δεν έγινε τίποτε», δήλωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Στράτος Σιμόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

«Αν προχωρούσε η λύση αυτή, η οποία επί τεσσεράμισι χρόνια ήταν μια λύση στα χαρτιά και αυτό φαίνεται και από την απορροφητικότητα των κονδυλίων στον σταθμό για τεσσεράμισι χρόνια, αν προχωρούσε και γινόταν το 2023 -εγώ λέω το 2027, αλλά ακόμη κι αν έχω άδικο κι ήταν το 2023 έτοιμος ο σταθμός- θα έπρεπε να σταματήσουμε ξανά όλη τη λειτουργία του μετρό. Όταν θα ήταν έτοιμος ο σταθμός θα έπρεπε όλο το μετρό να σταματήσει για 18 μήνες. Δε γίνονται αυτά, να έχουν αλλάξει, η ζωή, οι ρυθμοί της πόλης και μετά να ξαναπάμε πίσω για να δώσουμε τη Βενιζέλου. Έκαναν λάθος, μεγάλο λάθος», εξήγησε ο κ. Σιμόπουλος.

Παρατήρησε, δε, ότι «η διαμάχη δεν αφορά μόνο το μετρό, είναι μια διαμάχη που έρχεται από το παρελθόν, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που έλεγε ότι η πόλη δε χρειάζεται μετρό, χρειάζεται τραμ» και «είναι η ίδια ομάδα των ανθρώπων που διαφώνησε με την εξωτερική περιφερειακή, είναι η ίδια ομάδα των ανθρώπων, η οποία δεν ήθελε, παραδείγματος χάρη, επέκταση της παλιάς παραλίας. Η ίδια ομάδα ουσιαστικά είναι πίσω και από τη σημερινή αντιπαράθεση, είναι μια διαχρονική κατάσταση, η οποία έρχεται τα τελευταία τριάντα χρόνια και εργαλειοποιεί κάποια τοπικά θέματα, για να κάνει αντιπολίτευση κατά κανόνα σε κυβερνήσεις που προέρχονται από την κεντροδεξιά».

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και της προηγούμενης διοίκησης της Αττικό Μετρό ότι έχουν ήδη προχωρήσει οι εργασίες στον Σταθμό Βενιζέλου στην κατεύθυνση της προηγούμενης λύσης που είχε επιλεγεί, ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε: «Λένε ότι έχουν γίνει εργασίες 5 εκατομμύρια. Σιγά… Οι εργασίες αυτές αφορούσαν κυρίως τις μετατοπίσεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας, που θα γίνονταν ούτως ή άλλως, και τη μισή πλάκα οροφής που ήταν στην παλιά εργολαβία […]. Όταν τεσσεράμισι χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτε και όταν έχουν παρουσιάσει προχθές -το έκανε η Αυγή- μία μελέτη, ουσιαστικά μια προμελέτη του εργολάβου που πρέπει να εγκριθεί, η οποία αφορά τη στατική στήριξη αυτών των αρχαιοτήτων… Δηλαδή, μετά από τεσσεράμισι χρόνια φτάσαμε στη Βενιζέλου με τη λύση φάντασμα να έχουμε ουσιαστικά μια προμελέτη για ένα τμήμα του σταθμού. Άρα όχι το 2023, ούτε το 2027 θα ήταν έτοιμη η Βενιζέλου. Το πρόβλημά μας με τον σταθμό Βενιζέλου είναι το εξής: Άντε, περνούσε -το 2022 λέω εγώ, το 2021 λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ- ο συρμός από τη Βενιζέλου και θα παραδιδόταν μετά ο σταθμός. Όταν θα ερχόταν η ώρα να συνδεθεί ο σταθμός Βενιζέλου με το υπόλοιπο δίκτυο έπρεπε να σταματήσει η λειτουργία του μετρό για πάνω από έναν χρόνο». Ο κ. Σιμόπουλος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για «δημόσια συζήτηση στην οποία εγώ θα είμαι μόνος και απέναντί μου θα είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνουν θέση για το θέμα, ο κ. Μπουτάρης και ο κ. Μυλόπουλος, όποιους θέλουν, με όποιους δημοσιογράφους θέλουν».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των εργασιών με βάση τον νέο σχεδιασμό που ανακοινώθηκε διευκρίνισε: «Πρέπει να πάρουμε τα σακιά της άμμου, είναι μια ιστορία 3-4 μηνών, και ο Δημήτρης Κορρές, ο αρχιτέκτονας ο οποίος έκανε την ίδια δουλειά στην Αγίας Σοφίας και έκανε την ίδια δουλειά ακόμη και για το μουσείο της Ακρόπολης λέει ότι μπορεί να αποσπάσει τις αρχαιότητες σε έξι μήνες και να γίνει ο σταθμός και να τα αποσπάσει με ασφάλεια. Ο σταθμός μετά δεν έχει αλλαγές από τα αρχικά του σχέδια, θα πάμε πολύ πιο γρήγορα και με πολύ λιγότερο κόστος. Ήδη, η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αποσπάσει από τις αρχαιότητες είκοσι μέτρα, από τα ενενήντα. Δέκα από τη μία πλευρά και δέκα από την άλλη, το έκανε ο κ. Κορρές. Άρα, τι μας λένε λοιπόν ότι δε γίνεται; Ο ίδιος λέει ότι γίνεται, με απόλυτη ασφάλεια να ξαναμπούν στη θέση τους».

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading