Η υστέρηση της ελληνικής περιφέρειας σε σχέση με την Αθήνα και η διαχρονική στασιμότητα στα έργα της υπαίθρου είναι προβλήματα που διαρκούν από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση στοχεύει σε μια ανατροπή μέσω της στρατηγικής της για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχουν εκπονηθεί 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, με βασικό εργαλείο την ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες και οι τοπικές αρχές μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των έργων της περιοχής τους σε πραγματικό χρόνο, αποκτώντας λόγο για ενδεχόμενες καθυστερήσεις.
Η ψηφιακή πλατφόρμα και τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης θα παρουσιαστούν από τον Πρωθυπουργό σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο έργο, χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως «ένα τολμηρό βήμα διαφάνειας και λογοδοσίας» σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Καθώς πλησιάζει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατά την παρουσίαση αναμένεται να γίνει ειδική αναφορά στα έργα της Θεσσαλονίκης, με πρώτο σταθμό την παράδοση του Μετρό της πόλης τον Νοέμβριο, καθώς επίσης και σε έργα που αφορούν ευρύτερα την Κεντρική Μακεδονία. Κατά την παραμονή του στην πόλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς, προετοιμάζοντας το έδαφος ενόψει της ΔΕΘ.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.
Η ψηφιακή πλατφόρμα, ένα έργο της Γραμματείας Συντονισμού της Προεδρίας της κυβέρνησης, σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία, ανανεώνεται ανά τρίμηνο. Με ένα «κλικ» στο χάρτη της πλατφόρμας, κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για τα έργα στην περιφέρειά του. Πρόκειται για «έναν σταθερό μηχανισμό παρακολούθησης των έργων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο», με σκοπό τη βελτιστοποίηση της κατανομής πόρων και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.
Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα για έργα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο της χώρας, με πλήρη στοιχεία χρηματοδότησης και προόδου υλοποίησης. Τα έργα κατηγοριοποιούνται σε διάφορες κατηγορίες, όπως αγροτική οδοποιία, αεροδρόμια, αθλητισμός, υποδομές, και πολιτισμός, με στόχο την διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Ειδική αναφορά γίνεται και στα Ειδικά Σχέδια Ανασυγκρότησης σε βόρεια Εύβοια, Έβρο και Θεσσαλία, καθώς και στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Άκης Σκέρτσος: Διπλή σύγκλιση
Σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «η κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr είναι ένα τολμηρό βήμα διαφάνειας και λογοδοσίας. Οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο κάθε έργου που υλοποιείται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, να ενημερώνονται για τις πηγές χρηματοδότησής τους και για την ολοκλήρωση τους. Αυτή τη στιγμή, με την επιτελική αναπτυξιακή στρατηγική, η Ελλάδα γίνεται ένα εργοτάξιο, υπηρετώντας τον στόχο της «διπλής σύγκλισης» στη μείωση των ανισοτήτων που εντάθηκαν με την κρίση, τόσο μεταξύ των εισοδημάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσο και μεταξύ των ελληνικών περιφερειών και της Αττικής. Χάρη στις διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού και την καλή πορεία της οικονομίας, έχουμε εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πακέτο δημοσίων επενδύσεων μέχρι το 2027, που αγγίζει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση υποδομών και την καθημερινότητα των πολιτών», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.