Εβδομάδα καθοριστικών αποφάσεων είναι η επόμενη για την οριστικοποίηση των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την οικονομική πολιτική του προσεχούς διαστήματος, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το επόμενο Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη ξεκινήσει προσομοιώσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι προτεινόμενες δράσεις είναι βιώσιμες, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα που έχει κερδηθεί με κόπο. Η διατήρηση αυτής της σταθερότητας αποτελεί προτεραιότητα και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων σε μία περίοδο που είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα νοικοκυριά, τα οποία αντιμετωπίζουν την αύξηση του κόστους ζωής, είτε προέρχεται από τις τιμές στα σούπερ μάρκετ είτε από τις υψηλές τιμές ενοικίων που καθιστούν τη στέγαση προβληματική.
Ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που θα ανακοινωθούν έχει προσανατολισμό στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι ανακοινώσεις περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και δημογραφίας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και παιδείας, καθώς και τη στήριξη ευπαθών ομάδων.
Η στήριξη των νοικοκυριών, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες οικογένειες και την απόκτηση κατοικίας, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Παράλληλα, η στήριξη των συνταξιούχων παραμένει υψηλά στη κυβερνητική ατζέντα, με τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάζουν μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Σημαντικές πτυχές περιλαμβάνουν τη στεγαστική πολιτική, την αναδιάρθρωση κοινωνικών επιδομάτων και την ενίσχυση της απασχόλησης για νέους και γυναίκες.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν, αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί, περιλαμβάνουν:
1. Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»: Διεύρυνση των ορίων του προγράμματος για την ένταξη περισσότερων πολιτών, προκειμένου να υποστηριχθεί ο τραπεζικός δανεισμός 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια.
2. Επιτόκια χορηγήσεων: Διερεύνηση φόρμουλας για δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια στις τρίτεκνες οικογένειες.
3. Βραχυχρόνια μίσθωση: Θέσπιση περιορισμών για τη βραχυχρόνια μίσθωση ώστε να απελευθερωθούν ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση.
4. Κλειστά διαμερίσματα: Παροχή κινήτρων για την ενεργοποίηση κλειστών διαμερισμάτων.
5. Κοινωνική αντιπαροχή: Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση κατοικιών για πολίτες έως 39 ετών.
Η στήριξη των οικογενειών μέσω επιδομάτων και άλλων παρεμβάσεων βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.
Γ. Ασφαλιστικό-εργασιακό
Οι παρεμβάσεις αναμένονται στους τομείς των συντάξεων, των επιδομάτων και της ενίσχυσης της απασχόλησης.
Η θετική πορεία των εσόδων το πρώτο εξάμηνο του 2024 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος που θα χορηγηθεί στο τέλος του χρόνου.
Τα μόνιμα μέτρα θα περιλαμβάνουν περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.