Για τη σημασία της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, που διεξήχθη σήμερα στο Κάιρο, μίλησε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης με τη λήξη της Συνόδου, ενώ Λευκωσία και Κάιρο υπέγραψαν με την ευκαιρία της Συνόδου Μνημόνια Συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Στη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, παρουσία του Κύπριου προέδρου, του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του οικοδεσπότη της Συνόδου Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από υπουργούς και στελέχη των κυβερνήσεων των τριών χωρών.
Σύμφωνα με την κυπριακή προεδρία, ο Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σίσι και την κυβέρνηση της Αιγύπτου για την πολύ πετυχημένη διοργάνωση των δυο Συνόδων και για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας έχει επιφυλάξει. Όπως έχω ξαναπεί, νιώθω ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου, λαμβάνοντας υπόψη και τους οικογενειακούς δεσμούς με την Αλεξάνδρεια, δήλωσε.
Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί η σημερινή ημέρα μας πρόσφερε την ευκαιρία να προβούμε σε εις βάθος επισκόπηση των στενών και φιλικών σχέσεων της Κύπρου με την Αίγυπτο, όπως επίσης της τριμερούς μας συνεργασίας με την Ελλάδα σε μια πλειάδα τομέων. Χαίρομαι επίσης για τις πολύ ουσιαστικές συζητήσεις που είχαμε, αλλά και την υπογραφή σημαντικού αριθμού διμερών και τριμερών Μνημονίων Συναντίληψης σε τομείς όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση, η Επικοινωνία, η Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και η Ενδυνάμωση των Γυναικών, πρόσθεσε.
Είπε ότι σημαντικό μέρος των συζητήσεών μας αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, μια γειτονιά που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και η οποία μας προκαλεί έντονη ανησυχία, κατάσταση που έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με το Όραμα που έχουν οι τρεις χώρες μας για μια ειρηνική και σταθερή Ανατολική Μεσόγειο. Ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων στην περιοχή μας, όπως στη Συρία, και τα γεγονότα στη Γάζα, στον Λίβανο, στο Σουδάν, στη Λιβύη, στην Υεμένη και στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει συντελέσει σε ένα πρωτόγνωρο συνονθύλευμα κρίσεων που συνιστούν απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ανέφερε, η τριμερής μας συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Μια συνεχής στρατηγική συνεργασία που έχει ως στόχο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, και η οποία έχει εξελιχθεί σε ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής. Οι χώρες μας απορρίπτουν τις επεμβάσεις κρατών σε άλλα κράτη και επιδιώκουν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών.
Οι Κύπριοι δήλωσαν ότι ο ρόλος της Αιγύπτου αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Η ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς στήριξης προς την Αίγυπτο αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Διακήρυξη για τη Στρατηγική Σχέση της ΕΕ με την Αίγυπτο αποτελεί αναγνώριση ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης είναι αλληλένδετες με την Αίγυπτο.
Η Κύπρος επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της επερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026. Στο Κυπριακό, οι εξελίξεις αποτέλεσαν επίσης κομμάτι των συζητήσεων μας και αναγνωρίστηκε η ανάγκη τερματισμού της κατοχής και μιας λύσης που θα είναι συμβατή με τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.
Υπεγράφησαν Μνημόνια Συνεργασίας στους τομείς της πληροφορικής, της υδατοκαλλιέργειας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της πυρηνικής ασφάλειας και άλλων τομέων, σκοπός των οποίων είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ