Για την κακοκαιρία «Μπάλλος» που έπληξε σφοδρά την Αττική αλλά και αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», υπήρχε εκτίμηση από επιστήμονες ακόμη και για 300 νεκρούς στην Αθήνα την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, εάν επιβεβαιώνονταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την ένταση της κακοκαιρίας τις βραδινές ώρες εκείνης της ημέρας και εάν η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Κηφισό και δεν έκλεινε τα σχολεία, ειδικά στην περίπτωση που το ποτάμι πλημμύριζε.
«Οι επιστήμονες μας είπαν ότι θα φτάναμε τα 220-230 χιλιοστά ύψος βροχής και ο Κηφισός δεν θα άντεχε, γι’ αυτό πήραμε την απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία. Μας επικρίνουν ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση.
Σίγουρα δεν θα κλείνουμε την πόλη για “ψύλλου πήδημα”, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε το μεγάλο κακό. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέρος μιας τέτοιας απόφασης, ακόμη και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στυλιανίδης: Η χώρα δεν έχει τις υποδομές αλλά η ίδρυση του υπουργείου είναι ένδειξη πολιτικής βούλησης
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, η χώρα δεν έχει τις υποδομές να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα έντονα φαινόμενα, αλλά – όπως είπε – η ίδρυση του συγκεκριμένου υπουργείου είναι μια ένδειξη πολιτικής βούλησης.
Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια άμεση λύση που έδωσε στην Κέρκυρα, όπου μετά την επέλαση της πρόσφατης κακοκαιρίας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν στην τοπική αγορά εργολάβοι με ειδικά μηχανήματα για καθαρισμούς ρεμάτων και άλλες εργασίες.
«Αμέσως, ήρθαμε σε συνεννόηση με τον στρατό», ώστε να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα, ανέφερε, ενώ επισήμανε πως «Το υπουργείο μπορεί με οριζόντιο τρόπο μπορεί να σπάσει τα στεγανά μιας διοίκησης που έχει διάφορες αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων».
«Θα στήσουμε έναν πολύ ευέλικτο μηχανισμό στο υπουργείο, όπου θα συντονίζουμε, θα ελέγχουμε και θα εποπτεύουμε όλες τις διαδικασίες της προετοιμασίας», υπογράμμισε, λέγοντας πως η φιλοσοφία είναι συγκεκριμένη: πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα.
«Επιχειρούμε πρόληψη όχι 5 και 10 λεπτών, αλλά μια συνεχή προσπάθεια να δημιουργούμε τις υποδομές για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τις ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.
Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για διασπορά συνεργείων στα ευάλωτα σημεία καθώς και για μεταφορά πολιτών από κάποια σημεία σε βόρεια Εύβοια και δυτική Αττική, «ώστε να μην έχουμε να τους μετακινήσουμε το βράδυ της καταιγίδας σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Έχουμε δει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης τι συμβαίνει τις ώρες του πανικού», ανέφερε.
Δείτε επίσης: Νέα Δημοκρατία: Οι Έλληνες γνωρίζουν τη διγλωσσία και τα ψέματα του κ. Τσίπρα
- Ρέιφ Φάινς: Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε λόγω του «αξιοσημείωτου χαρίσματος» του ως αφηγητής
- Γιοβάνοβιτς: Στόχος η πρόκριση στη League A απέναντι στη Σκωτία
- Προϋπολογισμός 2025: Αλλαγές και 16 ερωτήσεις για φόρους και εισοδήματα
- ΗΠΑ: Η υπουργός Παιδείας του Τραμπ και η καριέρα της στο WWE
- Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Γεραπετρίτη
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr