Eurokinissi

Στυλιανίδης: Η Ελλάδα δεν προτάσσει τον πόλεμο ως λύση

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να απαντήσει, αν προκληθεί από την Τουρκία», τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «Απλά επικίνδυνοι».

propoli

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, που φθάνουν μέχρι και στην επίσημη ανακοίνωση των ερευνών στο Αιγαίο, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η Τουρκία επί της ουσίας δοκιμάζει τις ψυχολογικές και πραγματικές μας αντοχές.

«Προσπαθεί μέσω των εντάσεων, να μας σύρει βίαια σε ένα τραπέζι συνολικών διαπραγματεύσεων, με την ελπίδα ότι έτσι μπορεί να δημιουργήσει ένα ad hoc δίκαιο που να καλύπτει τα δικά της συμφέροντα», σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, «χρειάζεται ψύχραιμη αντίδραση. Η Ελλάδα έχει σαφή κυριαρχικά δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Έχει τη δυνατότητα από την οποία ποτέ δεν παραιτήθηκε να επεκτείνει τα ναυτικά της μίλια, να προκηρύξει την ΑΟΖ της ξεκινώντας τη συζήτηση για νέα οριοθέτηση ή την αλιευτική της ζώνη».

Ερωτηθείς για το αν είναι ο πόλεμος απάντηση στην Τουρκία, επεσήμανε:

«Η Ελλάδα δεν προτάσσει τον πόλεμο ως λύση. Αυτό είναι σαφές. Από την άλλη όμως, με την ίδια δύναμη, ίσως και μεγαλύτερη, διακηρύσσει παντού ότι είναι αποφασισμένη, εάν θιγούν κυριαρχικά δικαιώματα, να απαντήσει. Η απάντηση έχει κορύφωση τη στρατιωτική λύση. Προηγουμένως, υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια που μπορεί να καταστούν αποτελεσματικά, όπως είναι η διπλωματική μάχη, για παράδειγμα.

Δηλαδή, η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράδειγμα, του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, των συμμάχων, των γειτονικών κρατών της περιοχής. Όλα αυτά είναι εργαλεία, τα οποία κανείς θα πρέπει να τα έχει στη φαρέτρα του. Η Ελλάδα λοιπόν, έχει ξεκάθαρη θέση. Δεν θέλει σύγκρουση με την Τουρκία. Προτιμά να υπάρχει ένας διάλογος, μια προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικών λύσεων, μια συνεργασία σε ζητήματα δεύτερα, όπως είναι η οικονομία, ο πολιτισμός κλπ. Όταν όμως προκαλείται, είναι αποφασισμένη να αντιδράσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, «η συνεκμετάλλευση, ως αμφισβήτηση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων και όχι ως εμπορική συνεργασία, δεν είναι ένα απλό ταμπού. Θα έλεγα ότι είναι μια επικίνδυνη πολιτική προσέγγιση».

«Δεν μπορεί να εκχωρείς εθνικά κυριαρχικά σου δικαιώματα τα οποία και το διεθνές δίκαιο σου έχει αναγνωρίσει και εσύ ως χώρα έχεις την υποχρέωση να τα προασπίζεις», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε:

«Αν το διεθνές δίκαιο λειτουργούσε κάπως διαφορετικά, με χαρακτήρα περισσότερο εμπορικό που δεν συνδέεται με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, ενδεχομένως και ο κόσμος ολόκληρος να ήταν διαφορετικός. Εδώ όμως έχουμε μια πραγματικότητα στην οποία είμαστε προσαρμοσμένοι. Εμείς αντιδρούμε, όπως αντιδρούμε, υπερασπιζόμενοι τα εθνικά μας δίκαια. Όχι μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά τα εθνικά μας δίκαια, τα οποία πηγάζουν από το δίκαιο της θάλασσας το οποίο εμείς έχουμε κυρώσει, ενώ η Τουρκία δεν το έχει κυρώσει και το εφαρμόζει κατ’ επιλογήν και προσπαθεί να δημιουργήσει δικό της δίκαιο».

ΑΟΖ με Αίγυπτο

«Θεωρώ ότι η συγκυρία με την Αίγυπτο είναι η καλύτερη δυνατή. Παρόλα αυτά, η Αίγυπτος μέχρι τώρα τουλάχιστον είναι πάρα πολύ προσεκτική στο να εμπλακεί σε συμφωνίες που μπορούν να την φέρουν οριστικά απέναντι στην Τουρκία. Γι’ αυτό και δεν ξέρω πόσο μπορεί να αποδώσει μια προσπάθεια υπογραφής ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Μακάρι, θα ήταν το ιδανικό», σχολίασε ο κ. Στυλιανίδης.

Τα 100 χρόνια Ελεύθερης Θράκης

Αναφερόμενος στον πρόσφατο εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, τόνισε:

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον εγγυητικό ρόλο που παίζει και ως θώρακας, αλλά και ως δόρυ της Ελλάδας και της Ευρώπης προς ανατολάς. Η Θράκη διαχρονικά αλλά και επίκαιρα, πριν από μερικούς μήνες, απέδειξε ότι ξέρει να φυλάει και τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Και το λέω αυτό, διότι η αποτελεσματική αποτροπή στην προσπάθεια που έγινε από τη γείτονα να χειραγωγήσει το μεταναστευτικό ρεύμα δημιουργώντας προβλήματα στην περιοχή μας και παραβιάζοντας τα σύνορα του Έβρου, βρήκε αποτελεσματική αντίσταση. Διότι απέδειξε η τοπική θρακιώτικη κοινωνία, ότι ξέρει να δρα αποφασιστικά και συντονισμένα με το στρατό και την αστυνομία, προσφέροντας στην υπόλοιπη Ελλάδα την ασφάλεια, που είναι το πολυτιμότερο αγαθό, και στην υπόλοιπη Ευρώπη τη φύλαξη των συνόρων σε μια περίοδο που αυτό είναι αναγκαίο».

Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε, επίσης, στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα δυνατά σημεία του, για το οποίο είχε πολύωρη τηλεδιάσκεψη την Κυριακή, είναι η επανίδρυση των προτύπων και των πειραματικών σχολείων ανά τη χώρα, τα οποία θα αποτελέσουν και πρότυπο για όλα τα υπόλοιπα σχολεία.

«Τα πρότυπα σχολεία είναι αυτά που φιλοδοξούμε να συγκεντρώσουν τους αρίστους από την ελληνική περιφέρεια. Και σε επίπεδο διδασκόντων και σε επίπεδο διδασκομένων και να παράξουν με έναν γρήγορο ρυθμό, προσωπικότητες οι οποίες, ενδεχομένως, μπορούν να τρέξουν καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους. Δεν θέλουμε τα προνόμια της γρήγορης εκπαίδευσης να τα έχουν μόνο οι φοιτούντες στα ιδιωτικά σχολεία. Γι’ αυτό και δίνουμε την ευκαιρία σε κάποιους άξιους διδάσκοντες και σε άξια παιδιά να συμμετάσχουν ανά την Ελλάδα σε κάποιο πρότυπο σχολείο».

Παράλληλα, τόνισε πως ενισχύεται η εξωστρέφεια στα πανεπιστήμια και αυτό καλλιεργείται από το νηπιαγωγείο, με την εισαγωγή της διδασκαλίας των Αγγλικών, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η οποία θα τους δώσει την δυνατότητα εξέλιξης.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το εκπαιδευτικό σύστημα, είναι να διαγνώσει ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος και οι δεξιότητες του κάθε παιδιού.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την περίοδο της καραντίνας, όπου αναδείχθηκαν επαγγέλματα και επιστήμες όπως η διατροφική αυτάρκεια μαζί με την αλυσίδα τροφοδοσίας, γεωπονία, κτηνιατρική, νέες τεχνολογίες με τις εφαρμογές της τηλεϊατρικής, τηλεκπαίδευσης, τηλεργασίας.

«Θεωρώ λοιπόν, ότι αυτή η μετάβαση προς τη νέα εποχή και το νέο τύπο αγοράς εργασίας θα πρέπει, αφού διαγνωστεί ποια είναι αυτή η νέα οικονομία, να επενδύσουμε πάνω σε κλάδους που θα μπορέσουν να έχουν ζήτηση», ανέφερε.

Ακούστε τα όσα είπε ο κ. Στυλιανίδης στον Flash 99.4:

Δείτε επίσης:

Μητσοτάκης: Ήταν δύσκολη εξίσωση αλλά τα καταφέραμε καλά

Loading