Συγχαρητήρια επιστολή στον νεοκλεγέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και εμού προσωπικά, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στο ανώτατο αξίωμα, του θεματοφύλακα του Ελληνικού Συντάγματος, του πρώτου πολίτη της χώρας, διαφυλάττοντας την εθνική ενότητα και την θεσμική ομαλότητα.» «Καλή δύναμη στην αποστολή τιμής που σας εμπιστεύτηκε η κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο Ελληνικός λαός.»
Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας συμβολίζει την ενότητα. Το συνταγματικό θεμέλιο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό της πολιτείας, καθώς η εκλογή του από τη Βουλή επιτελεί έναν θεμελιώδη ενοποιητικό σκοπό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας ότι ο θεσμός του αρχηγού του κράτους οφείλει να υπηρετεί την ενότητα και τη συναίνεση, αρετές που δεν ανήκουν μόνο στον κυβερνώντα πολιτικό χώρο, καθώς ο ΠτΔ είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων.
Η εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα με 160 ψήφους προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση. Ο νέος ΠτΔ είναι ένα πρόσωπο με πολιτική δράση, γνώσεις, κύρος και εμπειρία, ώστε να συνδράμει θετικά στην εσωτερική ζωή της χώρας και να μεταφέρει στο εξωτερικό, με πυγμή, τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας.
Σημειώνεται πως κοινό χαρακτηριστικό και των εννέα Προέδρων της Δημοκρατίας της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η άψογη γνώση νομικών, που τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουν τα όρια του συντάγματος και του ρόλου τους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί τον ρυθμιστή του Πολιτεύματος, παρά το γεγονός ότι οι ουσιαστικές αρμοδιότητές του είναι περιορισμένες σε σχέση με αυτές του Πρωθυπουργού. Οι αρμοδιότητες του ΠτΔ διακρίνονται σε συμβολικές, ρυθμιστικές, νομοθετικές, διοικητικές και δικαστικές, με περιοριστική απαρίθμηση στο Σύνταγμα.
Ορθώς, λοιπόν, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της αναθεώρησης του άρθρου 32 του Συντάγματος, ώστε να μην «εργαλειοποιείται» ο θεσμός για την άντληση κομματικών ωφελειών που στο παρελθόν προκάλεσαν έντονη πόλωση στην πολιτική ζωή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ