ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν την άμεση σύγκληση έκτακτου εθνικού συμβουλίου, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας, που αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και υποστηρίζει ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τα εξωτερικά ζητήματα “χωρίς πυξίδα”, ενώ το ΚΙΝΑΛ σε αυστηρούς τόνους “καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέση”.
Η ανακοίνωση Κατρούγκαλου
Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε γνωστό από τον τομεάρχη εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον τρόπο που χειρίζεται αυτό το σοβαρό ζήτημα.
«Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική. Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή, ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας. Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου, αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Οι δηλώσεις Γεννηματά
Παράλληλα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά προέβη και εκείνη σε δηλώσεις, τονίζοντας πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη σύγκλησης έκτατκου εθνικού συμβουλίου.
«Εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στην νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας αλλά και την ίδια τη γεωγραφία .
Με συγκεκριμένες κινήσεις. Μεταξύ άλλων να ζητήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:
(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.
(β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.
Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς Εθνική γραμμή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Γι αυτό επαναλαμβάνω την πρότασή μου για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα και καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση».
Η προκλητική στάση της Τουρκίας, ως θέμα συζήτησης στο ΝΑΤΟ
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 3 – 4 Δεκεμβρίου, όπου θα τοποθετηθεί επί του θέματος της προκλητικής στάσης της Τουρκίας. Όπως ανέφερε, «μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».