Σκοπός είναι μέχρι τον Ιανουάριο να έχει υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο της οριοθέτησης, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να μπορέσουν στη συνέχεια να συζητήσουν και την ουσία για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών. Σημειώνει δε πως πιθανώς το Νοέμβριο θα συζητήσει στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό του τα επόμενα βήματα για την πιθανή προώθηση των συζητήσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει χαρακτηριστικά ότι στη διπλωματία «μόνον η κίνηση παράγει ωφέλιμη ενέργεια». Υπογραμμίζει δε ότι δεν τίθεται ζήτημα συνέχισης των διερευνητικών επαφών, καθώς «έχει προκύψει ότι το τέλος κάθε γύρου μας έβρισκε ενίοτε σε χειρότερη θέση σε σχέση με την αρχή του».
Όπως αναφέρει, Αθήνα και ‘Αγκυρα βρίσκονται περίπου 15 μήνες μετά την απόφαση που ελήφθη από τους ηγέτες τους «να εκκινήσει με τρόπο δομημένο ο ελληνοτουρκικός διάλογος και να μπουν οι διμερείς μας σχέσεις σε ένα διαφορετικό μονοπάτι». Το αποτέλεσμα είναι το να έχει επιτευχθεί «ένα επίπεδο επαρκούς εμπιστοσύνης, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνουμε κρίσεις», καθώς καταγράφεται ουσιαστικός μηδενισμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου.
«Το κλίμα αυτό επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να συμβάλουμε στην εδραίωση της ηρεμίας και ασφάλειας στη γειτονιά μας, η οποία βρίσκεται εν μέσω δύο πολεμικών συγκρούσεων», σημειώνει. Περαιτέρω, εξηγεί ότι οι προϋποθέσεις συνδέονται με το περιεχόμενο της συζήτησης και την πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Η συζήτηση, όπως τονίζει, δεν καταλαμβάνει το θέμα των εθνικών χωρικών υδάτων, το οποίο ως ζήτημα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο και η επέκτασή τους αποτελεί «κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας».
Η αναμενόμενη συμφωνία τονίζει πως θα συμπεριληφθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Ιανουάριο στην ‘Αγκυρα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει.
Αναφορικά με την κατάσταση στην περιοχή και τη δυνατότητα διαλόγου, επισημαίνει πως «δεν περιμέναμε ότι η Τουρκία από τη μια μέρα στην άλλη θα αποστεί από τις βασικές υποκείμενες θέσεις και διεκδικήσεις της». Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές αξιώσεις.
Αναφορικά με την Αλβανία, υπογραμμίζει τη σημασία της βελτίωσης των σχέσεων και τη στήριξη του ευρωπαϊκού της οράματος. «Μία πιο ευρωπαϊκή Αλβανία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα», σημειώνει.
Η χώρα μας, όπως καταληκτικά αναφέρει, «ασκώντας εξωτερική πολιτική που βασίζεται σε αρχές και, ιδίως, στην πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, συνομιλεί με όλες τις πλευρές και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».