(EUROKINISSI )

Συμφωνία Πρεσπών: Οι όμορφες συμφωνίες όμορφα καίγονται;

Τα σημεία της Συμφωνίας στα οποία δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη η Βόρεια Μακεδονία – «Τιμούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αρκεί να την τιμούν και οι άλλοι», δήλωσε ο κ. Φραγκογιάννης

«Πρέπει να συμβιώσουμε με την Συμφωνία των Πρεσπών. Εχουμε εκφράσει τις διαφωνίες μας αλλά πρέπει να συνυπάρξουμε μαζί της. Πρέπει να τηρήσουμε την Συμφωνία απαιτώντας και από τους άλλους να την τηρήσουν. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική μας τιμά την υπογραφή μας με την προϋπόθεση ότι και οι άλλοι τιμούν την υπογραφή τους», δήλωσε χθες, ο υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης κατά την απάντηση του στον Κ. Μπούμπα της Ελληνικής Λύσης.

propoli

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή είχε αποσαφηνίσει τη θέση του αναφορικά με το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και την πορεία της Βόρείας Μακεδονίας. Μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της κύρωσης της είχε ξεκαθαρίσει τον Ιανουάριο του 2019 ότι: «Οφείλω να είμαι ειλικρινής αλλά και σαφής. Αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Γι’ αυτό όλα κρίνονται τώρα. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι μετά. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού».

Σύμφωνα με την «Κ», η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα σε μια σειρά από λεπτομέρειες, τις οποίες η Αθήνα παρακολουθεί πολύ στενά. Τα προβλήματα είναι τα εξής:

α) Δεν εφαρμόζεται η αλλαγή του ονόματος και του επιθέτου σε όλους τους δημόσιους θεσμούς, σώματα και ιδιωτικές οντότητες.

β) Οι ιστοσελίδες των κρατικών θεσμών δεν αντικατοπτρίζουν πάντα τις αλλαγές στους δημόσιους θεσμούς. Επίσης παρατηρείται ότι οι Αρχές στη Βόρεια Μακεδονία επιχειρούν να κρατήσουν τους παλαιούς κωδικούς ISO (MK, MKD) αντί της νεότερης συντομογραφίας RNM ή ΝΜ.

γ) Υπουργεία και άλλοι κρατικοί οργανισμοί δεν έχουν πάντα σήμανση και πινακίδες με το νέο όνομα του θεσμού και του κράτους.

δ) Πινακίδες που να αναφέρουν την ελληνική καταγωγή των αρχαίων Μακεδόνων δεν υπάρχουν σε όλα τα σχετικά μνημεία.

ε) Το σύμβολο της Βεργίνας δεν έχει αφαιρεθεί από όλα τα δημόσια κτίρια και δημόσιες χρήσεις. Από την ελληνική πλευρά έχει παρατηρηθεί ότι καθυστερεί η αφαίρεση των μεταλλικών καλυμμάτων των αποχετεύσεων στα Σκόπια και άλλες πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και από σημεία όπως η κεντρική πλατεία της Βίνιτσα, μπροστά από την εκκλησία στην Μπέλιτσα, ο εξωτερικός χώρος του σχολείου «Νίκολα Κάρεφ» στο Κοτσάνι.

στ) Το «Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα» παραμένει γεμάτο με χάρτες της αποκαλούμενης «Μεγάλης Μακεδονίας» που περιλαμβάνει τμήματα της Ελληνικής Δημοκρατίας και χρησιμοποιεί αλυτρωτική ορολογία.

ζ) Τα ονόματα αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων υπάρχουν ακόμα σε έναν μεγάλο αριθμό δρόμων στα Σκόπια.  

η) Οι λέξεις «Βόρεια» και «Μακεδονία» στις επίσημες συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, εμφανίσεις των εθνικών ομάδων κ.λπ. πρέπει να είναι ιδίου μεγέθους, κάτι που δεν γίνεται πάντα. Δεν έχουν εγκαταλείψει όλοι οι κρατικοί θεσμοί τη χρήση συμβόλων με το παλαιό συνταγματικό όνομα της χώρας.


Ο Ζάεφ ανέβαλλε επ΄αόριστον την παραίτησή του 

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ αναβάλλει επ΄αόριστον τις παραιτήσεις του από την πρωθυπουργία της χώρας και της ηγεσίας του κόμματός του.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε ο Ζάεφ, λόγω της δύσκολης και περίπλοκης πολιτικής κατάστασης στη χώρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος του Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές στις 31 Οκτωβρίου είχε γνωστοποιήσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κόμματός του.

Δείτε επίσης: Ζάεφ: «Γίνεται προπάθεια να τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών» (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading