Συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας: Διαρκής Στήριξη και Μελλοντικές Προοπτικές μετά τις Αμερικανικές Εκλογές

Συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας: Διαρκής Στήριξη και Μελλοντικές Προοπτικές μετά τις Αμερικανικές Εκλογές

Η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα παραμένει «αγαστή, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων», όπως τόνισαν γερουσιαστές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Economist με θέμα: «Προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή μετά το αποτέλεσμα των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών».

Ο γερουσιαστής Gus Bilirakis, σε διαδικτυακή παρέμβαση, επιβεβαίωσε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως σύμμαχο των ΗΠΑ, επισημαίνοντας: «Η Ελλάδα έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανεξαρτήτως εκλογών, η συμμαχία αυτή θα διατηρηθεί. Στο πλαίσιο της θητείας μου στο Congresso, εργάζομαι ώστε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης».

Ο κ. Bilirakis υπογράμμισε τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, αναφέρθηκε σε ενεργειακά πρότζεκτ που προωθούν οι ΗΠΑ και επισήμανε τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Ταυτόχρονα, εξέφρασε ανησυχία για την επιθετική στάση της Τουρκίας, η οποία «θέτει σε κίνδυνο» τις σχέσεις καλής γειτονίας, κάνοντας ειδική μνεία στις υπερπτήσεις αεροσκαφών καθώς και στην «επιθετικότητα» προς το Ισραήλ.

Σχετικά με τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, ο κ. Bilirakis σημείωσε ότι σε ενδεχόμενη επόμενη διακυβέρνηση Trump, θα υπάρχουν πρόσωπα με εμπειρία στην εξωτερική πολιτική. Τόνισε ότι «οι συμμαχίες θα συνεχίσουν να ισχύουν και με την Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλες χώρες στην περιοχή».

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση της γερουσιαστού Dina Titus, η οποία δήλωσε ότι «ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν ανέκαθεν αγαστές». Επιπλέον, τόνισε ότι μια κυβέρνηση των Δημοκρατικών θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης. Η κ. Titus υπογράμμισε ότι «μια κυβέρνηση Harris θα προωθήσει την εξωτερική πολιτική, με καθοριστικό ρόλο την επιλογή προσώπων στο υπουργείο Εξωτερικών».

Επιφυλάξεις εξέφρασε για τις προτεραιότητες που θα θέσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Trump σε σχέση με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι αν επικρατήσει η Χάρις, θα υπάρξει συνέχεια της συνεργασίας με την ευρύτερη περιοχή και υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων για προσανατολισμό προς το κράτος δικαίου και την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κυβέρνηση Χάρις θα έχει μια πιο ευαίσθητη προσέγγιση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εστιάζοντας στην προστασία των εταίρων και τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας» κατέληξε η γερουσιαστής.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του Συνεδρίου.

Φωτογραφίες από το συνέδριο:

https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos

https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV και

©

Loading