Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική

Η Ελλάδα τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των πρωτοβουλιών των χωρών της Αφρικής, των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ενισχυμένη πολυμερής αντιτρομοκρατική συνεργασία και η ισχυρή ασφάλεια των συνόρων μεταξύ των κρατών, ιδίως στο Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

Η Ελλάδα υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της αφρικανικής ηγεσίας στις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες όπως η Διακήρυξη της Αμπούτζα και η πρωτοβουλία Παύση των Όπλων της Αφρικανικής Ένωσης. Η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός, σε όλες τους τις μορφές, εξαπλώνονται ραγδαία στην αφρικανική ήπειρο, ιδίως στο Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική, αποτελώντας σημαντική απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Η Ελλάδα επίσης ανέδειξε τη διευρυνόμενη συνεργασία μεταξύ Αφρικανικής Ένωσης και ΟΗΕ, αναφέροντας παραδείγματα όπως η επιχείρηση ‘AUSSOM’ στη Σομαλία και η επιχείρηση ‘MINUSCA’ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ωστόσο, εκφράστηκε ανησυχία για το πιθανό κενό ασφάλειας και οικοδόμησης ειρήνης που προκαλείται από τη μείωση αποστολών. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την εκτίμησή της προς τις χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα στις ειρηνευτικές δυνάμεις και υπογραμμίζει την ανάγκη για τις απαραίτητες δυνατότητες ώστε να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, Αμίνα Μοχάμεντ, τόνισε ότι η Αφρική παραμένει το επίκεντρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας, με το Σαχέλ να αποτελεί το σημείο μηδέν για βίαιες κρίσεις. Για τρία συνεχόμενα έτη, οι θάνατοι που σχετίζονται με την τρομοκρατία στην περιοχή αυτή έχουν ξεπεράσει τους 6.000. Η κ. Μοχάμεντ επανέλαβε την ανάγκη καινοτομίας στην προσέγγιση της τρομοκρατίας, εστιάζοντας στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο κράτος δικαίου, καθώς και στην περιφερειακή συνεργασία ως απαραίτητο άξονα για κάθε αντιτρομοκρατική στρατηγική.

Loading

Play