Ανησυχία για την περιορισμένη απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τις συνέπειές του στην ελληνική οικονομία. Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και η στοχευμένη διάθεση των σχετικών κονδυλίων στην Ελλάδα. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη και τη συμμετοχή του Παύλου Γερουλάνου, ανέδειξε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Παναγιώτης Κορκολής, από τα συνολικά 36 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία μόλις 7,1 δισ. ευρώ μέχρι 10 Οκτωβρίου 2024. Αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό μόλις 25%, ενώ η προθεσμία ολοκλήρωσης του χρηματοδοτικού εργαλείου πλησιάζει.
Ο Παναγιώτης Κορκολής τόνισε ότι η Ελλάδα χάνει μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, καθώς το ελληνικό σχέδιο πάσχει από τέσσερις βασικές αδυναμίες. Αυτές περιλαμβάνουν την έλλειψη στόχου για μείωση των ανισοτήτων, την απουσία στήριξης της εγχώριας παραγωγής, την υποχώρηση των δημόσιων πολιτικών και το έλλειμμα περιφερειακής διάστασης στην κατανομή των πόρων.
Ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε την κακή διαχείριση των πόρων λόγω της διεύθυνσης του προγράμματος από το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων. Πρόσθεσε ότι η σύνδεση της χρηματοδότησης με τις συστημικές τράπεζες και όχι μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας αποκλείει πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την πρόσβαση στα κονδύλια.
Ο Νικόλας Φαραντούρης, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η εκδήλωση είχε στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που σχετίζονται με την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι η κριτική που ασκείται για το Ταμείο βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία. Η ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει ωφεληθεί στο βαθμό που θα έπρεπε από τους διαθέσιμους πόρους, με τον χρόνο να τελειώνει και την αξιοποίηση να παραμένει ελλιπής.
Πηγή περιεχομένου: in.gr