Για σειρά ρυθμίσεων που “ισοδυναμούν με νέο εργασιακό μνημόνιο” και “προώθηση πλήρους ιδιωτικοποίησης” των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων, όπως η καθαριότητα, μίλησαν ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, στη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων – Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ζήτησαν οι θεσμικοί φορείς της Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ και οι δήμαρχοι να πάρουν θέση για το νομοσχέδιο και να μην επιτρέψουν να περάσει. Οι κ.κ. Σκουρλέτης και Χαρίτσης τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο «μας γυρνά πίσω και θα είναι επιβλαβές για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας».
Ειδικότερα, στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για «υποτιθέμενο νέο αναπτυξιακό σχέδιο», το οποίο «εισάγει μια σειρά ρυθμίσεων που ισοδυναμούν με ένα νέο εργασιακό μνημόνιο». Είπε ότι με τις διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, στα απορρίμματα «προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών». Επισήμανε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να θωρακίσει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες δίνοντας τη δυνατότητα νέων προσλήψεων μέσα από τον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, γύρω στους 8.500 εργαζόμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήδη έχουν πάει στους δήμους και είχε δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει και αντίστοιχος μηχανολογικός εξοπλισμός».
Οι αιχμές προς τον Αδ. Γεωργιάδη
«Ποιος είναι άραγε ο λόγος που προωθούνται αυτές οι διατάξεις;» διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης, για να προσθέσει πως «ο κ. Γεωργιάδης ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής προχθές στη Βουλή: θέλουν να παραδώσουν αυτές τις υπηρεσίες στους ιδιώτες, αδιαφορώντας για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και αν αυτό σημαίνει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους ίδιους τους πολίτες». Συμπλήρωσε πως ¨είναι ακραία εμμονική αυτή η κυβέρνηση» και πως «με αυτήν την πολιτική ανοίγει τον ‘ασκό του Αιόλου’».
Ο κ. Χαρίτσης, από την πλευρά του, δήλωσε πως «με το δήθεν αναπτυξιακό νομοσχέδιο της ΝΔ, η ανομολόγητη μέχρι και τις εκλογές βούληση της για την ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης, τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, γίνεται πράξη». Είπε πως «είναι χαρακτηριστικό ότι τις μέρες ακριβώς που ολοκληρώνεται και τυπικά η διαδικασία πρόσληψης των περίπου 8.500 νέων εργαζόμενων στις υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους σε όλη τη χώρα -μια προσπάθεια που έγινε σε συνεργασία με τους εργαζόμενους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό – έχουμε στη βουλή αυτό το νομοσχέδιο που ουσιαστικά αφαιρεί τη δυνατότητα από τους δήμους να διαχειριστούν το κομβικό ζήτημα των απορριμμάτων».
«Αναμένουμε και από τον χώρο της Αυτοδιοίκσης και από τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης και από την ΚΕΔΕ και τους δημάρχους», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «να τοποθετηθούν σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα που βάζει βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας του αυτοδιοικητικού χώρου».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους εργολάβους και τα μεγάλα συμφέροντα να μην υπάρχουν πια δήμοι, αλλά ο κάθε εργολάβος ακόμα και τα πάρκα να τα εκμεταλλεύεται ο ίδιος με τα λεφτά των δημοτών». Ανέφερε ότι είναι πολύ σοβαρή η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, για να προσθέσει πως «είναι σοβαρές και οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη χτες στη Βουλή ότι ήρθαμε για να ιδιωτικοποιήσουμε κομμάτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ο κ. Τράκας συμπλήρωσε πως «πριν από ενάμιση χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο της Αθήνας, όπου ουσιαστικά είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση. Μάλλον υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση, μια που ο κ. Γεωργιάδης ήρθε για να ιδιωτικοποιήσει και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Θεοδωρικάκο θέλουν κατά πάσα πιθανότητα να μας προστατεύσουν…».
«Όλα είναι για τα συμφέροντα», συνέχισε, για να καταλήξει πως «αν οι δήμαρχοι δεν πάρουν θέση, θα είναι δήμαρχοι που θα μιλάνε με τους εργολάβους και πολίτες που θα μπαίνουν με κάρτα στα πάρκα και όπου υπάρχει μπίζνα». Ανέφερε, τέλος, ότι η ομοσπονδία θα πάρει τις αποφάσεις της μετά το συλλαλητήριο αύριο.