Συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό: Στρατηγικές συνεργασίας και προοπτικές

Συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό: Στρατηγικές συνεργασίας και προοπτικές

Τριμερής συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων για τη μετανάστευση υπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνάντηση που έγινε στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσε, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ από την τουρκική και βουλγαρική πλευρά συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια και Ατανάς Ίλκοφ, αντίστοιχα.

Βασικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση, πρόκειται για ένα όργανο που λειτουργεί σε τακτική βάση, με συναντήσεις ανά τετράμηνο. Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν, είναι γνωστές οι διαφορές Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά εξαρχής επιμείναμε ότι, σε αυτό το πεδίο, πρέπει να συνεργαστούμε.»

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχουν αποτελέσματα στη συνεργασία όσον αφορά τη διαχείριση των χερσαίων συνόρων, αφού οι ροές από εκεί ελέγχονται. «Είναι οριακά αυξημένη όσον αφορά τα σύνορα ΕλλάδαςΤουρκίας, αλλά σε σχέση με την αύξηση στα θαλάσσια σύνορα είναι σαφώς μικρότερες και διαχειρίσιμες.» Αυτό οφείλεται σε καλύτερο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών των τριών χωρών.

Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα και στα θαλάσσια σύνορα, όπου υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. «Πρέπει να εντείνουμε τον πόλεμο κατά των εγκληματικών οργανώσεων των διακινητών,» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός προέτεινε τη χρήση μεγαλύτερων και ταχύτερων σκαφών για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς και τη συνεργασία για να μειωθεί η εγκληματική δραστηριότητα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το μέγεθος των ροών, ο υπουργός δήλωσε ότι «οι ροές από θαλάσσης εμφανίζονται μειωμένες» και ότι οι ροές κατά το προηγούμενο έτος παρουσίασαν αύξηση. Ειδικότερα, 60.000 άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα, με το 80% αυτών να προέρχονται από το Αιγαίο.

Μετά την τριμερή υπουργική συνάντηση, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Loading

Play